Prenumerera

Logga in

Nyheter

Fanny Ambjörnsson och Åsa Moberg hedersdoktorer

Fanny Ambjörnsson och Åsa Moberg. Foto: Ordfront förlag respektive Elisabeth Ohlson/Natur & Kultur.

Åsa Moberg och Fanny Ambjörnsson utses till 2024 års hedersdoktorer vid Marie Cederschiöld högskola. 

Åsa Moberg är sedan 1960-talet verksam som författare, samhällsdebattör och översättare. 

– Åsa Mobergs viktiga bidrag till den svenska samhällsdebatten knyter an till en rad av högskolans hjärtfrågor och expertområden: viljan att förstå och motverka mänsklig utsatthet, vikten av etisk medvetenhet i människovårdande yrken, den sociala rättvisans förutsättningar, välfärdssamhällets existentiella dimensioner och mycket mer, säger Roger Klinth, rektor vid Marie Cederschiöld högskola, i ett pressmeddelande.

Just vård- och omsorgsfrågor har varit en viktig del av Åsa Mobergs arbete. Hon har satt fokus på sjuksköterskor, äldrevården och människors villkor i den svenska psykiatrin. Och i en kommentar till utnämningen säger Moberg att just Florence Nightingale – ”uppfinnaren av sjuksköterskeyrket” – varit en stor inspirationskälla.

– Detta är en oväntad heder för en person som hoppade av gymnasiet året före studentexamen. Jag blir glad och stolt och vill särskilt tacka Florence Nightingale, den stora välfärdsfilosofen och uppfinnaren av sjuksköterskeyrket. Hennes sätt att betrakta världen, med statistiken som metod att uttolka Guds vilja, är inspirerande för alla som vill förbättra människors levnadsvillkor, säger Åsa Moberg i ett pressmeddelande.

Fanny Ambjörnsson är socialantropolog och professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet.

Hon uppmärksammas för sin forskargärning som ger en ”fördjupad förståelsen för frågor om genus, klass, sexualitet och hur föreställningar om normalitet, kroppslighet och ålder formas i relation till samhällets maktstrukturer”, enligt motiveringen till utnämningen från Marie Cederschiöld högskola. 

– Genom sin analys av hur maktrelationer och föreställningar om normalitet formar villkor för utbildning, åldrande, sjukdom, med mer, samt sin förmåga att ”märkvärdiggöra” vardagsrelationer har Ambjörnsson aktivt bidragit förståelsen av de vård- och omsorgspraktiker högskolan intresserar sig för. På samma sätt har hennes forskning om genus, klass, sexualitet och funktionsvariation bidragit till den etiska reflektion som är nödvändig i människovårdande yrken, säger Roger Klinth rektor vid Marie Cederschiöld högskola. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV