Nyheter

Mexikos rika familjer sponsrar abortmotståndare

Trots att abort är lagligt i Mexikos alla delstater sedan förra året sponsrar landets ekonomiska elit abortmotståndare, visar en ny granskning.

I Mexiko är abort lagligt. Ändå sponsrar några av Mexikos största företag abortmotståndare. Det framkommer i ett avslöjande från openDemocracy.

Mexikos kvinnor har rätt till säkra aborter. Ändå försöker alltså många av landets största företag att blockera tillgången.

Efter massmobiliseringar och politiska påtryckningar från kvinno- och människorättsaktivister som intensifierades i början av 2000-talet legaliserades abort i delstat efter delstat. 

Och förra året slog landets Högsta domstol fast att abort ska vara lagligt på nationell nivå och att det ska finnas tillgång i hela landet.

Men nu avslöjar alltså openDemocracy att Víctor González Torres, som var abortförespråkare när han 2005 ställde upp som kandidat till presidentvalet, men nu har svängt och genom sitt imperium finansierar nätverk, som försöker stoppa kvinnor från att göra abort, med stora summor.

22 affärsimperium kopplas till nätverk av abortmotståndare

Sammanlagt 22 stora familjeägda affärsimperium har vid granskningen kunnat kopplas till prolife-nätverket Vida y Familia (Vifac).

Vifac är en organisation som driver 39 ”crisis pregnant centres” (ungefär kriscentrum för gravida på svenska). Organisationen utger sig för att bistå med reproduktiv hälsa och kvinnohälsa, men i själva verket tar de emot kvinnor och försöker övertala dem att avstå från abort genom påverkanskampanjer och desinformation, skriver openDemocracy.

Granskningen visar alltså att en ekonomisk elit i landet använder sin välgörenhet till att driva en egen agenda och motarbeta kvinnors rättigheter. 

Och de som drabbas i slutänden är de kvinnor som lever marginaliserat eller befinner sig i ekonomiska trångmål och inte kan söka abort långt från hemmet eller tid och möjligheter att utforska olika säkra alternativa utvägar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV