Nyheter

Riskfyllda aborter ökar med abortförbud i USA

Aborträttsaktivister demonstrerar för aborträtt

Antalet kvinnor i USA som försöker genomföra riskfyllda aborter på egen hand ökar. Fler kvinnor försöker tvinga fram abort eller missfall med hjälp av örter, alkohol eller droger eller genom att slå sig hårt i magen än tidigare, visar en ny studie.

Alltsedan Högsta domstolen i USA upphävde Roe vs Wade i juni 2022 har aborträtten inte längre varit allmänt tillgänglig för landets kvinnor utan tvärtom tryckts tillbaka i många delstater över hela landet. 

Detta har enligt medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) orsakat en katastrofal folkhälsokris och urholkat medborgerliga- och reproduktiva rättigheter.

Fram tills nu har 14 delstater helt förbjudit abort medan en rad andra delstater kraftigt begränsat aborträtten genom att via lagstiftning kriminalisera abort efter några få graviditetsveckor. Veckor då många kvinnor inte ens hinner upptäcka att de är gravida. 

Fler kvinnor försöker själva orsaka missfall

Nya uppgifter visar att alltfler kvinnor i USA försöker genomföra riskfyllda aborter på egen hand sedan Roe vs Wade upphävdes. Enligt en studieSelf-Managed Abortion Attempts Before vs After Changes in Federal Abortion Protections in the US, publicerad i Jama Network, framkommer siffror som visar på en ökning av den här typen av ingrepp.

Under kontrollerade former kan en abort genomföras av den gravida kvinnan själv hemma med gott resultat. Men det som har ökat är just de mycket riskfyllda aborterna.

Det handlar om kvinnor som försöker tvinga fram en abort/ett missfall med giftiga örter, alkohol eller droger eller genom att slå sig hårt på magen. Det är fler som, enligt studien, provat någon av dessa metoder än de som har tagit det abortpiller som vanligtvis skrivs ut vid abortkliniker för medicinsk abort hemma under kontrollerade former.

Studien bekräftar därmed vad kvinnorättsaktivister hela tiden har varnat för och såg som en förväntad utveckling av situationen när det gäller kvinnor, graviditeter och abort efter att aborträtten upphävdes av landets HD.

Förbud eller inte – 73 miljoner aborter per år

Runt om i världen avslutas uppskattningsvis 61 procent av alla oönskade graviditeter och 29 procent av det totala antalet graviditeter med en abort, enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO). Det gäller både i länder där det är tillåtet och där det är förbjudet. 

Sammantaget handlar det om 73 miljoner aborter per år, varav nästa hälften (45 procent) sker under okontrollerade former och därmed är riskfyllda.

– Antalet aborter beror inte på hur restriktiva lagarna är. Det som ändras när du begränsar rätten och tillgången till abort är kvinnors förmåga att få tillgång till en säker abort, säger Bela Ganatra, chef för Världshälsoorganisationens avdelning för att förebygga osäkra aborter, till The Evidence, som sammanställer det senaste inom jämställdhetsforskning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV