Lina Stenberg har grundat Jämställdhetsinstitutet. – Sverige är inte jämställt och i dag är det i princip en icke-fråga politiskt. Samtidigt tycker många jämställdhet är viktigt, säger hon till Fempers nyheter och menar att det är där Jämställdhetsinstitutet kommer in i bilden.
Lina Stenberg lanserade i veckan Jämställdhetsinstitutet. Och snart kommer en rapport som kommer visa hur det verkligen ser ut med jämställdheten i Sverige.
– Sverige är inte jämställt. Och det blir inte bättre, eftersom många tror att vi är jämställda – klara så att säga – och inget behöver göras egentligen, säger hon till Fempers nyheter.
– Många vill dock att vi ska vara jämställda och tycker att det är en viktig politisk fråga. Samtidigt som jämställdhet i dag i stort sett är en icke-fråga för politikerna.
Som utvecklingen ser ut skulle det ta väldigt lång tid för Sverige att bli jämställt, enligt Lina Stenberg. Hur det hänger ihop kommer snart i en rapport som bygger på unik, tidigare opublicerad statistik som hon har tagit fram och som Jämställdhetsinstitutet släpper inom kort.
Klass, kön och etnicitet måste beaktas
Stenberg menar att jämställdheten i dag endast gäller vissa grupper i samhället och att det behövs både ett bredare perspektiv på jämställdhet där klass, kön och etnicitet ingår, och samtidigt ett skarpare fokus.
– 48 procent av Sveriges kvinnor är arbetarkvinnor. Och vi måste se hur de har det, hur de halkar efter när det gäller ekonomi och levnadsstandard. Och hur det är kopplat till just klass, kön och etnicitet.
I den rapport som snart kommer är det tydligt att det är vissa grupper av kvinnor som har halkat efter när den stora majoriteten svenskar har fått det bättre, inte minst materiellt.
Jämställdheten måste omfatta alla kvinnor
– Det är absolut nödvändigt för att kunna ta fram politik för att lösa fundamentala samhällsproblem, där ekonomisk ojämlikhet ingår, säger Lina Stenberg.
Arbetarkvinnor måste få rimliga förutsättningar och rimliga möjligheter att ha ett värdigt liv. Att ha råd med det allra nödvändigaste.
Med Jämställdhetsinstitutet hoppas Lina Stenberg kunna ta fram statistik och peka på fakta som kan hjälpa politikerna och andra aktörer att ta fram konkreta förslag på förändringar för att uppnå en inkluderande jämställdhet där ingen lämnas på efterkälken.
– Jag vill samtidigt också vara en nagel i ögat på beslutsfattarna, så att de inte duckar frågan.
För det är kopplat till så mycket annat i samhället. Ensamstående mammor som inte har råd att försörja sina barn, barnfattigdom, barn och ungdomar som dras in i gängkriminalitet.
– Ja, allt hänger ihop och vi måste se det och göra något åt det, menar Lina Stenberg.