Nyheter

Hatet mot samer blir alltmer aggressivt

samiska flaggan mot himmel

Diskriminering och hat mot samer är ett samhällsproblem. Hatet blir dessutom grövre på sociala medier, visar en ny rapport från Norska Folkehelseinstituttet (FHI).

Det är norska Folkehelseinstituttet (FHI) som har tagit fram den nya studien som är en kartläggning av den forskning som finns om hatretorik och diskriminering mot samer i Norge, Sverige och Finland under den senaste tioårsperioden. Totalt handlar det om 32 studier som ingår och som forskarna har tittat på.

I kartläggningen framkommer att alltmer av hat och fula ord kommer på sociala medier och internet. Där tenderar också språkbruket att bli alltmer aggressivt. 

– Det är ett kraftfullt språkbruk och lite mer aggressivt typ av hat som sker där. Och det är fortfarande mycket vi inte vet, men det här är ett område där det tidigare inte har förekommit så mycket hat och diskriminering mot samer, säger Rigmor Berg, generaldirektör för Folkehelseinstituttet i ett pressmeddelande.

Fortfarande stor okunskap om samer

Enligt Rigmor Berg beror diskrimineringen av samer bland annat på att kunskapen om det samiska språket och kulturen i samhället i stort brister. Det råder också osäkerhet kring vad man ska göra åt det, enligt henne.

– Det finns en stor brist på kunskap om åtgärder mot hat och diskriminering, och det finns ett stort behov av att veta mer om vad som fungerar och vad som inte fungerar för att motverka hat och diskriminering mot samer, säger Rigmor Berg.

Samtidigt är det mycket viktigt att frågan tas på allvar och att det införs åtgärder för att få stopp på hat och hot.

– Diskriminering påverkar samernas fysiska och psykiska hälsa negativt. Det har också en negativ inverkan på deras vardag, säger Rigmor Berg, generaldirektör för Folkehelseinstituttet i ett pressmeddelande.

Unga samer föreläser

SVT Sápmi rapporterade tidigare i år om när Brå för första gången släppte en rapport om hatbrott mot samer där drabbade delade med sig av skrämmande minnen och upplevelser.

På norsk sida har man börjat med ”samiska guider” där elever reser runt i Norge och föreläser främst på gymnasieskolor om det samiska folket för att sprida kunskap.

En av dem som gör det är Emilie-Madelen Biti-Jessen.

– Det ska bli kul att vara en liten del av det här arbetet för att motverka de gamla attityderna från förr. Jag tycker att vi är på rätt spår, säger hon till NRK Sápmi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV