Nyheter

Kvinnor fortsätter protestera mot våld i Indien

Unga indier i demonstrationståg mot våld mot kvinnor

I Indien fortsätter kvinnor att protestera mot våld mot kvinnor och sexuella övergrepp.

Protesterna startade efter ett uppmärksammat våldtäktsfall där en läkarstudent i Kolkata våldtogs och sedan mördades under arbetstid. 

Händelsen ägde rum den 9 augusti och sedan dess har det pågått demonstrationer nästan utan avbrott.

Polisen har flera gånger försökt stoppa demonstranterna bland annat genom att spraya tårgas och använda vattenkanoner. Det har lett till en del sammandrabbningar. Minst hundra demonstranter har arresterats för att ”skapa våld”, rapporterar BBC.

Men polisen har inte lyckats stoppa protesterna.

Det har också blivit en nationell politisk konflikt mellan det hindunationalistiska regeringspartiet BNP och det lokala parti som styr i Västbengalen där Kolkata är beläget. 

Polisen fick från början kritik för hur de skötte utredningen. Många av demonstranterna är andra läkare och sjukvårdspersonal som också har strejkat för att kräva bättre säkerhet och trygghet på arbetsplatsen.

Kräver säkerhet på sjukhusen

Den unga kvinnan mördades mitt i en vilopaus under sitt 36-timmars pass på sjukhuset. 

Chefsminstern i regionen har lovat att det lokala styret ska vidta åtgärder för att förbättra situationen för de som arbetar på landets offentliga sjukvårdsinrättningar. 

Det är nämligen inte ovanligt att sjukvårdspersonalen utsätts för våld när de är i tjänst. Oftast är det anhöriga till de som får vård som fysiskt attackerar läkare och sjuksköterskor. Kvinnor är särskilt utsatta.

Men trots chefsministerns löften kräver demonstranterna hans  avgång. 

Utbrett våld mot kvinnor i Indien

Som Fempers nyheter tidigare har rapporterat är sexuella trakasserier i offentliga miljöer i stort sett normaliserat. Våldtäkter och våld mot kvinnor är utbrett.

2022 anmäldes 31 000 våldtäkter i landet, uppger Sveriges radio.

Och sedan det uppmärksammade fallet med läkarstudenten som överfölls och mördades under arbetstid är det flera andra fall som kommit ut i ljuset den senaste månaden. Många andra kvinnor som arbetar inom sjukvården har vittnat om att de har utsatts.

Så, menar protestanterna, kan det inte fortsätta.

Kräver åtgärder mot våldet mot kvinnor

De största demonstrationerna den senaste månaden ägde rum den 14 augusti då det enligt BBC var tiotusentals kvinnor ute på gatorna runt om i Västbengalen. 

Under slogan Reclaim the night krävde kvinnorna ”självständighet och rätt att leva i frihet och utan rädsla”.

Indiens högsta domstol kräver nu att en nationell arbetsgrupp tillsätts. Huvuduppgiften ska vara att ta fram en plan för att förhindra våld inom sjukvården.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV