Nyheter

Påbörja medicinsk abort hemma har fördelar 

ask och tablettkarta för abortpiller

Att påbörja en medicinsk abort hemifrån är lika säkert som att göra det på sjukhus. Det visar en färsk studie.

Det handlar om medicinska aborter som påbörjas hemma efter graviditetsvecka 12. Om aborten påbörjas hemma räcker det oftast med dagsjukvård och de kvinnor som har gjort så är nöjda med behandlingen, framkommer i en ny studie.

Vid medicinska aborter till och med vecka tio i graviditeten är det vanligast med så kallad hemabort. Under vecka tio till tolv är dagsjukvård vanligast. 

Medan från och med vecka tolv har oftast övernattning på sjukhus varit vanligast vid abort. 

Men nu visar alltså en studie, publicerad i The Lancet och ledd av forskare vid Göteborgs universitet och Karolinska Institutet, att kvinnor som fått påbörja även aborter från vecka tolv hemifrån har varit tillfreds med den behandling de fått.

Såhär gick studien till

457 kvinnor ingick i studien. Ungefär hälften av deltagarna lottades att ta första dosen av abortläkemedlet med substansen misoprostol i hemmet på morgonen, två timmar före inskrivning på gynekologisk sjukhusavdelning. Övriga lottades till att följa gängse vårdrutin och ta den första dosen efter ankomst till avdelningen.

Forskarna observerade sedan hur många som drabbades av komplikationer eller behövde gå igenom ett kirurgiskt ingrepp under abortfasen. Även deltagarnas smärt uppskattades.

Kvinnorna nöjda med hemaborten

Resultaten visar att 71 procent av dem som påbörjade aborten hemma kunde behandlas som dagvårdspatienter, att jämföra med 46 procent av dem som startade på sjukhus, vilket utgör ett statistiskt signifikant resultat.

Antalet svåra komplikationer under och efter aborten var få, och andelen deltagare som behövde kirurgiska ingrepp var 6,4 procent i hemmagruppen och 8,5 procent i sjukhusgruppen, vilket bekräftar tidigare forskning på området.

Flertalet studiedeltagare var väldigt nöjda med behandlingen, 86 procent i hemmagruppen och 81 procent i sjukhusgruppen. Det var dock betydligt fler i hemmagruppen, 78 procent, som föredrog den behandling de lottats till jämfört med sjukhusgruppens 49 procent.

– Att erbjuda dagvård för den här gruppen patienter skulle kunna innebära att länder med begränsad tillgång till slutenvårdsbehandling kan utöka sin abortvård. Dagvård är potentiellt också mindre kostsamt för både sjukvården och den enskilda patienten. Att själv kunna starta sin läkemedelsbehandling hemma främjar också patienternas autonomi, säger Johanna Rydelius, doktorand inom obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, gynekolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en av de som har varit drivande i studien, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV