Regeringen ger mer pengar till kvinnor utsatta för prostitution och till nationella stödlinjer för personer utsatta för våld. Det meddelande jämställdhetsministern Paulina Brandberg under ett besök på Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Uppsala på onsdagen.
Dagen efter att arbetsmarknadens parter och expertmyndigheter hade träffats för att diskutera mäns våld mot kvinnor besökte jämställdhets- och vice arbetsmarknadsministern, Paulina Brandberg, Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, vid Uppsala universitetet.
Brandberg gick då ut med nyheten att regeringen skjuter till extra pengar till stöd för utsatta för prostitution. Sammanlagt handlar det om 10 miljoner kronor under 2025.
– Arbetet med att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck är högt prioriterat av samarbetspartierna. Vi vill därför se en ökning av stödet till personer som är utsatta för prostitution, som är en mycket utsatt grupp, säger Paulina Brandberg i ett pressmeddelande.
Regeringen ger mer pengar till nationella stödlinjer
Regeringen vill också förstärka de nationella stödlinjerna för våldsutsatta i syfte att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och prostitution och människohandel.
Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet får därför 7 miljoner kronor extra under 2025.
– Vi vill också fortsätta öka stödet till de nationella stödtelefonerna för våldsutsatta så att svarsfrekvensen kan förbättras. För att motverka våldet och förtrycket är det angeläget att våldsutsatta kommer fram på stödlinjerna, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg i ett pressmeddelande.
Anita Hussénius, föreståndare på Nationellt Centrum för kvinnofrid och verksamhetschef Johanna Belachew ledde besöket. De presenterade de olika delarna i NCK:s verksamhet: utbildning, forskning, utredning, stödtelefoner för våldsutsatta och Kvinnofridsmottagningen vid Akademiska sjukhuset.
– Vi har en unik verksamhet med en bred tvärvetenskaplig kompetens hos våra medarbetare. Vi arbetar tillsammans för att öka kunskapen och förbättra omhändertagandet för de våldsutsatta och vi gör det på ett och samma ställe där vi dagligen möter de våldsutsatta, sa Anita Hussénius, i ett uttalande på NCK:s hemsida i samband med besöket.
NCK driver flera stödlinjer
NCK driver Kvinnofridslinjen, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. NCK driver även stödlinjen Rätt att välja, som är ett pilotprojekt dit personer som har frågor om eller är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck kan ringa. NCK genomför den stödlinjen på uppdrag av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Trycket på telefonlinjerna är högt. 16 procent av de som ringer Kvinnofridslinjen i dag når inte ens fram till kön, eftersom belastningen på telefonlinjen är så hög och kön är full. 31 procent av de som ringer till Kvinnofridslinjen, 44 procent av de som ringer stödlinjen för män och 47 procent av de som ringer stödlinjen för transpersoner lägger på innan samtalet har kommit fram. Särskilt under nätter och kvällar är det många som lägger på innan de kommer fram i kön.
I 2025 års budget finns därför de extra pengarna till de nationella stödtelefonerna. Syftet är att öka svarsfrekvensen på dessa.