Nyheter

Våldtäktsfall chockar Frankrike

Nytt våldtäktsfall chockar landet och har riktat ljuset mot droganvändning och sexuellt våld.

Ett 50-tal män står åtalade för våldtäkt i ett mycket uppmärksammat våldtäktsmål. På måndagen inleddes rättegången i staden Avignon i södra Frankrike.

På måndagen inleddes rättegången i ett mycket uppmärksammat och skräckinjagande våldtäktsmål. Framför allt har målet riktat ljuset mot droganvändning och sexualbrott.

Den anklagade förövaren är 71-årige Dominique Pelicot. Han står åtalad för att vid upprepade tillfällen ha drogat och våldtagit sin fru under flera år. 

Förövaren anklagas även för att ha bjudit in andra män till parets gemensamma bostad. Det rör sig om ett 80-tal män som också har förgripit sig på kvinnan. Ibland har övergreppen filmats.

Mannen har erkänt brotten. 

Ett 50-tal av de andra männen står nu också åtalade för våldtäkt. Några av dem har erkänt. Några har försvarat sig med att de hade mannens tillåtelse och därför tänkte att det var okej. Och andra har sagt att de trodde kvinnan hade gått med på att bli drogad.

Kvinnorättsaktivister har under många år rasat över utbrett sexuellt våld och sexuella trakasserier och att det tillåts fortsätta utan att makthavarna tar fram handlingsplaner och satsar resurser på att försöka få stopp på det utbredda våldet mot kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV