Nyheter

Demonstrationer landet runt för sanktioner mot Israel

Demonstranter och palestinaflaggor

Under helgen har flera demonstrationer för införandet av sanktioner mot Israel hållits i flera svenska städer. – Genom passivitet och stöd till Israel är Sveriges regering delaktig i ett pågående folkmord, säger Hala Safan talespersonen för Stoppa Israel-nätverket i Norrköping.

På lördagen och söndagen anordnades demonstrationer mot Israel under parollen ”Ingen handel med apartheidstaten”. 

– Som de flesta av er vet så går vi ut i dag och protesterar tillsammans med flera andra städer under kampanjen stoppa Israel – ingen handel med apartheidstaten. Vi gör detta i samband med öppnandet av riksdag för att markera tydligt för den sittande regeringen att vi står fortsatt fast vid våra krav tills vi får igenom dem, sade en av talarna under lördagens demonstration i Norrköping.

På lördagen anordnade nätverket Stoppa Israel – För fred och ett fritt Palestina demonstrationer i Norrköping, Stockholm, Uppsala, Visby och Växjö, och under söndagen arrangerades demonstrationer i Helsingborg, Malmö, Stockholm och Umeå, skriver nätverket i ett pressmeddelande.

Demonstrationerna var del av en rikstäckande kampanj inför riksdagens öppnande och som Stoppa Israel-nätverket anordnade under helgen.

Hoppfullt att demonstrera

I Norrköping där nätverket har anordnat demonstrationer varje vecka sedan i november förra året fanns bland annat talespersonen Hala Safan på plats.

– Vi har ju haft våra demonstrationer i Norrköping varje vecka sen november förra året, och trots att det har varit hemskt att se och veta vad som händer nere i Palestina så har det varit extremt hjälpsamt och hoppfullt att se hur många fler vi blir och att vi är ett helt community som alla tagit på sig ansvaret att inte sitta och se på det här folkmordet, säger Hala Safan till Fempers nyheter och tillägger att lördagens demonstration gick bra.

– Vi har gjort det så pass länge att det nu har blivit en vana. Vi känner nästan alla våra demonstranter vid det här laget. Olika restauranger i vår väg är också medvetna och förberedda på när vi går förbi. 

Krav på sanktioner och vapenembargo mot Israel

Kraven nätverket vill föra fram till politikerna handlar om att de vill se ”att Sveriges regering och riksdag riktar sanktioner, bojkott och vapenembargo mot Israel”.

– Ansvaret för att upprätthålla internationell rätt ligger hos undertecknande stater, vilket enligt den svenska regeringens egna hemsida och jag citerar “måste göra allt i sin makt för att säkerställa respekt för den humanitära rätten”. Genom passivitet och stöd till Israel är Sveriges regering delaktig i ett pågående folkmord säger Hala Safan.

– Vi kräver att Sveriges regering och riksdag gör allt i sin makt för att se till att internationella lagar gäller också för Palestina. Innan Sverige har infört sanktioner mot Israel, som man har gjort mot Ryssland, så har man inte gjort allt i sin makt, säger Nabil Abdulmajid, talesperson för kampanjen i ett pressmeddelande.

Andra krav som det 60-tal organisationer som ingår i Stoppa Israel-nätverket har är  ”att regering och riksdag verkar för att EU:s associationsavtal med Israel hävs, verkar för permanent eldupphör och fördömer Israels övergrepp mot civilbefolkningen. 

Det är sammanslutningen bakom kampanjen mot Israel i Eurovision, Stoppa Israel, som står bakom kampanjen.

– Kampanjen är en del av en internationell rörelse som använder sig av fredliga metoder – bojkott och sanktioner – för att nå fred, rättvisa och frihet i Palestina, säger Yomn Kaduora, också talesperson. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV