Prenumerera

Logga in

Recension

Intressant om genusvetenskap från en mans perspektiv

Porträtt Atilla Yoldas och bokomslag för Typiskt killar

Hur gör vi våra söner till jämställda män? Det är huvudfrågan i författaren och debattören Atilla Yoldas nya bok Typiskt killar!

Den här boken, Typiskt killar! – Så gör vi pojkar till jämställda män, av Atilla Yoldas väckte mitt intresse efter att jag sett en intervju med författaren i Nyhetsmorgon på TV4. För det första är det intressant att det är just en man som skriver om jämställdhet och det behövs mer feminism och tankar kring könsnormer från män.

Boken genomsyras av vilka samhällsproblem machokulturen för med sig och hur vi kan motverka den. Det är dels en handbok för föräldrar, dels en bok som kan läsas av alla som är intresserade av genusvetenskap från en mans perspektiv.

Atilla Yoldas inleder diskussionen om den destruktiva machokulturen direkt i första kapitlet. Hur den leder till problem för individen och samhället. För både kvinnor, män och barn. Hur föräldraskapet ser ut när vi uppfostrar våra söner och hur vi kan göra det på rimliga sätt och gå emot machokulturen – för mansnormer börjar tidigt, redan i tidiga barndomen. 

Yoldas har jobbat med jämställdhetsfrågor i över tio år och är journalist, föreläsare och debattör. Han har tidigare varit aktiv i organisationen MÄN (organisation för män för att driva på jämställdhet) med mera.

Allas ansvar att bekämpa machokulturen

Enligt honom har alla ett ansvar för att förhindra den destruktiva machokulturen. Alla i samhället, tillsammans.

Varje problemområde har sitt eget kapitel. Författaren är personlig och ärlig om sina egna erfarenheter om machokulturen. Hur han drog sig undan machokulturen som ung. Hur han inte sa något. Inte gjorde något. Försökte hålla sig utanför. Inte säga emot någon av rädsla för att bli mobbad.

Han rannsakar sig själv. Tystanden talar, också. Numera och sedan många år tillbaka går han emot machokulturen så mycket som han bara kan. Han har blivit en opinionsbildare och sprider feministiska budskap.

Den destruktiva mansrollen

Det första kapitlet handlar alltså om machokulturen som ett paraplybegrepp för den destruktiva mansrollen. Den giftiga mansrollen. Han tittar inåt på sig själv och är kritisk mot sig själv också. Fast han är feminist kanske han gör fel ibland. Blir arg, som exempel, macho-aggressivitet. Han jobbar med sig själv varje dag. Vi är bara människor.

De personliga inslagen varvas med forskning och statistik på området. Jag som själv har själv engagerat mig i feminism och jämställdhetsfrågor i många år både genom studier, på universitetet och på jobbet känner igen mycket, men det finns också saker i boken som är nytt för mig.

Machokulturen i sina extrema former får dödliga konsekvenser i samhället både för kvinnor och för män. Machokulturen leder till psykisk ohälsa som kan gå så långt som till självmord. Och barnen står handfallna och bevittnar det.

På samma sätt, menar författaren, att de kvinnliga normerna ”hur en riktig kvinna ska vara” också är väldigt destruktiva. Normerna förminskar kvinnor och ger männen ännu mer makt.

För att riva murarna måste vi börja hos oss själva, poängterar han. Rannsaka oss själva. Hur ser värderingar och handlingar ut från ett genusperspektiv?

Att förändra könsroller i vår värld med tio miljarder människor är minst sagt ett hästjobb. Men vi har redan börjat, och vi ska fortsätta. Vi måste ha tålamod, för det kommer ta tid. Hoppet om ett jämställt samhälle är ingen drömsaga – det är ett realistiskt mål, men författaren och ingjuter hopp.

Handbok för föräldrar

Det här är en handbok för föräldrar och hur de bör uppfostra sina söner till jämställda män. Men boken kan läsas av alla som är intresserade av feminism och jämställdhetsfrågor.

Författaren understryker att inlärningen av könsnormerna börjar i tidig förskoleålder och att även förskolelärare och andra pedagoger kan dra nytta av den här handboken. Att ignorera eller uppmuntra till destruktiva normer är ett svek från vuxenvärlden, menar han.

Jag börjar också fundera själv på hur media kan bidra till detta – inte bara föräldrar och lärare. Mycket i populärkulturen förmedlar machokultur och hur kommer vi åt det problemet? Vad har myndigheter för ansvar? Organisationer? Föreningar? 

Kapitlen omfattar: Machokulturen, normer, våld, gänglivet, sexism och sexuellt våld, känslor och tårar, psykisk ohälsa, homofobi, biologi, fiender och förebilder. Varje kapitel slutar med en checklista som ger handfasta råd.

Hur vi ska uppfostra söner till jämställda män

Machokulturen genomsyrar hela boken. Det är pudelns kärna. Det är där allt destruktivt uppstår. Hur föddes den och hur blir vi av med den? Atilla Yoldas har många bra förslag till det. Boken inger helt enkelt mycket hopp om hur vi tillsammans kan motverka och gå emot machokulturen.

Enligt författaren är vi redan på väg åt rätt håll på många sätt, men vi har mycket kvar. Man kan själv bli en förebild och inspireras av andra förebilder. Sist men inte minst skriver han: ”Förändringen börjar med oss. Dig och mig.”

Som jag tidigare skrev så fyller den här boken en funktion i hur vi ska uppfostra våra söner till jämställda män och fyller ett tomrum i den feministiska litteraturen. Jag rekommenderar alla att läsa den!

Typiskt killar! – Så gör vi pojkar till jämställda män
Av Atilla Yoldas
The Book Affair

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV