Sedan i somras är Storbritannien och London stjärnspelaren Kosovare Asllanis hemvist. Att hon valde division-2 laget London City Lionesses som sin nya klubb när hon lämnade Milan väckte stor förvåning. – Jag har alltid haft en eld inom mig som vill göra saker bättre, säger Kosovare Asllani i en lång intervju med brittiska Guardian.
Kosovare Asllani har en lång karriär bakom sig, och den är långt ifrån över. Men det är inte bara på planen, där hon bland annat presterat 188 landskamper, som hon utmärkt sig. Även i kampen för damfotbollen – en fotboll på lika villkor för damer och herrar – har hon varit en förebild och inspiration.
– Jag har alltid haft en eld inom mig som vill göra saker bättre, säger Kosovare Asllani i en lång intervju med brittiska Guardian.
Kosovare Asllani beskriver hur hon har backats upp av sin familj hela vägen. Men också att hon anser att generationen före henne (född 1989) tog kampen och nu är det hennes generations ansvar att fortsätta att hålla fast vid den.
”Vi vill skriva om reglerna för damfotbollen”
Sedan i somras är Storbritannien och London stjärnspelarens hemvist. Att Kosovo Asllani valde division-2 laget London City Lionesses som sin nya klubb väckte stor förvåning. Själv har hon i flera intervjuer sagt att hon tilltalades av den nya ägarens, Michele Kangs, inställning med en tydlig markering om att hon vill ta klubben till Women’s Super League, den högsta ligan för damfotboll i England.
– Vi vill skriva om reglerna för damfotbollen, säger Kosovare Asllani i Guardian, och syftar på sig själv och Michele Kang.
Under många år har hon och andra toppspelare och lag legat på den internationella fotbolls-organisationen Fifa för att trycka på för jämlikhet i fotbollen.
Och väldigt mycket har hänt sedan den unga Asllani inledde sina första fotbollsår i Vimmerby IF. Trots det är alltså Asllani tydlig med att det är mycket kvar att göra.
Det handlar om bättre förutsättningar för damfotboll, mer resurser och jämlika villkor i förhållanden till männen i sporten.
Damfotbollsspelare ska inte behöva be om resurser
Asllani säger till Guardian att hon drömmer om en framtid i vilken damerna inte behöver be om de resurser och den finansiering som behövs för att nå högsta potential utan bara får det.
Med 188 landskamper i bagaget fortsätter hon alltså nu att prestera. I det sjätte landet under karriären – en berg-och-dalbana som har format henne till den hon är i dag.
Nyligen tilldelades hon en hedersmedalj i föräldrarnas hemland Kosovo och hyllar sina föräldrar för den inspiration de gett henne i kampen för att få till ett liv i Sverige på flykt från hemlandet.
Kampen för jämlikhet i fotbollsvärlden fortsätter i England
Hon ser sig själv som en inspiration för andra tjejer med blandad bakgrund. Hon ser också att hon har en position ifrån vilken hon kan göra skillnad.
Och det var just möjligheten att bidra till kampen för jämlikhet i fotbollen som lockade henne till England, säger hon till Guardian.
Vägen till målet att få ihop ett starkt lag med chans att vinna ligan är än så länge långt borta. Men Asllani vill ändå lyfta fram klubbens nya ägare Michele Kang som en viktig förebild för laget. Någon som tror på det hon gör och vill att damfotbollen tar ett rejält kliv uppåt med start i London City, precis som hon själv.