Prenumerera

Logga in

Nyheter

Jessika Roswall kan bli EU:s nya miljökommissionär

politikern Jessika Roswall framför ett mikrofonhav i en EU-korridor

Den moderata politikern Jessika Roswall föreslås bli EU-kommissionär med ansvar för miljöfrågor.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har under en presskonferens i veckan meddelat vilka ansvarsområden – så kallade ”portföljer” – som varje medlemslands kommissionär föreslås ansvara för inför de kommande fem åren. 

För Sveriges del föreslås Jessika Roswall (M) bli ansvarig för frågor som rör miljö, vatten och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi. På presskonferensen beskrev Ursula von der Leyen att Roswall får ett ”viktigt jobb med att bevara vår miljö och ta med naturen i balansräkningen”. Vidare ska Roswall ”hjälpa till att utveckla en mer cirkulär och konkurrenskraftig ekonomi och leda arbetet med vattenresiliens”, som enligt von der Leyen har ”stor prioritet kommande år”.

Uppdrag i tolv punkter

I sitt uppdragsbrev till Roswall skriver von der Leyen att Roswall förväntas arbeta under ledning av Spaniens förra klimatminister Teresa Ribera (Socialistiska arbetarpartiet PSOE), utifrån uppdrag som kan sammanfattas i tolv punkter.

Roswall ska bland annat stärka EU:s globala ledarskap i vattenfrågor, ta fram en strategi för vattenresiliens och arbeta för att underlätta offentlig och privat finansiering i vatteninfrastruktur över gränserna. Vidare ska hon arbeta med marknaden för att öka privat finansiering för naturen och öka ansträngningarna för en inre marknad för hållbara produkter.

Tillsammans med industrikommissionären Stephane Séjourné från franska presidenten Emmanuel Macrons parti Renässans ska Roswall ta fram lagstiftning för cirkulär ekonomi, bland annat för att etablera en inre marknad för avfall, samt arbeta med ett nytt paket för kemikalieindustrin med förenklingar av kemikalielagstiftningen Reach.

Utfrågning i parlamentets miljöutskott väntar

Utnämningen av Roswall som tilltänkt ansvarig för miljöfrågor i EU-kommissionen har väckt blandade reaktioner i Sverige, inte minst för att regeringen Kristersson – där Roswall tidigare var EU-minister – har fått extremt hård och omfattande kritik för sin klimat- och miljöpolitik. Regeringens egna experter i Finanspolitiska rådet, Klimatpolitiska rådet, liksom regeringens egen klimatutredning har fastslagit att regeringen misslyckas med att nå klimatmålen. 

Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke säger i en skriftlig kommentar att hon anser att valet av Roswall är ”oroväckande”, bland annat för att Sverige tillhörde de medlemsländer i EU som drev på för att naturrestaureringslagen skulle stoppas. 

Flera statsråd hyser dock stora förhoppningar om att Roswall ska förena klimatomställningen med ekonomisk tillväxt. Statsminister Ulf Kristersson meddelar i en skriftlig kommentar på X: ”I hennes ansvarsområde ligger ansvaret för de viktiga skogsfrågorna, som är avgörande för Sveriges tillväxt och klimatomställning”.

På samma plattform skriver näringsministern, tillika Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch att hon hoppas på att ”näringspolitiken och miljöpolitiken ska gå hand i hand för att stärka tillväxten”. 

Samtliga EU-kommissionärer representerar dock hela EU och inte sina egna länder, vilket innebär att det väcker frågor om hur Roswall förväntas förhålla sig till sina tidigare ministerkollegor. Efter Von der Leyens förslag väntar ett förhör i det tilltänkta utskottet i Europaparlamentet där ledamöterna bedömer huruvida den föreslagna kommissionären verkar lämplig eller ej. 

För Roswalls del kommer utfrågningen sannolikt äga rum i Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI). Ett utskott där flera svenska ledamöter sitter: Heléne Fritzon (S), Jessica Polfjärd (M), Pär Holmgren (MP), Jonas Sjöstedt (V), Beatrice Timgren (SD) och Emma Wiesner (C) som ordinarie ledamöter, samt Karin Karlsbro (L) som ersättare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV