Nyheter

Katarina Wennstam får Årets väckarklocka

Porträtt av Katarina Wennstam med vit blus och svart kjol ute på en gata

Författaren Katarina Wennstam tilldelas Årets väckarklocka från Elin Wägner-sällskapet.

Sedan 1993 delas litteraturpriset Årets väckarklocka ut under Elin Wägner-sällskapets årliga höstseminarium på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö: Priset går till en enskild person eller organisation som arbetar i Elin Wägners anda. Själva namnet på utmärkelsen refererar till Wägners banbrytande debattbok Väckarklocka från 1941.

Årets väckarklocka 2024 tilldelas alltså författaren Katarina Wennstam. Och motiveringen lyder:

”Katarina Wennstam har som reporter, författare, krönikör och föreläsare under lång tid uppmärksammat och gett en feministisk analys av mäns patriarkala våld, inte minst sexuellt, mot kvinnor och flickor. Som opinionsbildare har hon haft en stor betydelse i dessa frågor och hon har även medverkat till att samtyckeslagstiftningen infördes 2018.

Katarina Wennstams mångsidiga opinionsarbete är i linje med Elin Wägners kritik av patriarkatet liksom med hennes arbete  i olika former och fora för att förbättra kvinnors villkor i samhället. För detta arbete tilldelas Katarina Wennstam Elin Wägner-sällskapets Väckarklocka-pris 2024.”

Bland tidigare pristagare återfinns personer som Göran Greider, Nina Björk, Greta Thunberg, Heléne Lööw, Ebba Wittström och Margot Wallström. Bland de organisationer som varit tidigare pristagare återfinns Svenska Afghanistankommittén, Rädda Barnen, GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime), MÄN, Kvinna till Kvinna och Svenska PEN.

FAKTA/ELIN WÄGNER-SÄLLSKAPET

Elin Wägner-sällskapet bildades 1990 och är en ideell förening – partipolitiskt och religiöst oberoende. Föreningen arbetar för att hålla minnet av Wägners författarskap vid liv, bland annat genom förvärvet 1994 av hennes hus i Berg, ritat av arkitekt Carl Bergsten. Lilla Björka drivs av  stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka med Elin Wägner-sällskapet som en av stiftelsebildarna. Bland föreningens aktiviteter märks publiceringar av skrifter och anordning av föreläsningar, där man återkommer mycket till de teman som kännetecknar Wägner, nämligen kvinnors rättigheter, freden och jorden.

Årets väckarklocka är ett litteraturpris som utdelas av Elin Wägner-sällskapet sedan 1993 till enskild eller organisation som arbetar i Elin Wägners anda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV