Nyheter

Poeten Athena Farrokhzad gästprofessor i Tage Danielssons namn

Porträtt av Athena Farrokhzad i svart tröja och utsläppts långt hår mot en stenmur

Athena Farrokhzad har utnämnts till gästprofessor i Tage Danielssons namn vid Linköpings universitet.

Athena Farrokhzad är poet, dramatiker, översättare och litteraturkritiker. Nu har hon utnämnts till gästprofessor i Tage Danielssons namn vid Linköpings universitet.

– Jag ser likheter mellan mig och Tage Danielsson, både i skapandet och som människa. Han var en folkbildare. En person som gärna ville prata om sådant som var relevant för många, med många. Hans anslag var brett, samtidigt som han aldrig kompromissade med komplexiteten. Han tillgängliggjorde poesin för många, något jag också strävar efter. Liksom jag var han poet som verkade i en vänstertradition och han skrev samhällsengagerat och med mycket humor, säger Athena Farrokhzad i ett pressuttalande på Linköpings universitets hemsida.

Hon debuterade 2013 med Vitsvit och har sedan dess gett ut ytterligare tre diktsamlingar. Böckerna har översatts till ett tjugotal språk och hennes dramatik har spelats på scener i Sverige, Norge, Tyskland och Turkiet.

– För mig är poesin ett slags språklig grundforskning, ett sätt att närstudera världen utifrån dess minsta betydelseskapande beståndsdelar, säger Athena Farrokhzad och tillägger att hon ser fram emot att dela med sig av sina kunskaper.

Linköpings universitet skriver i ett pressmeddelande att Athena Farrokhzads poesi berör sådant som pågår i samhället. Alltifrån språk och språkutveckling, till migration, till relationer mellan barn och föräldrar, till globala politiska förhållanden – ämnen som återfinns även i undervisningen vid universitet.

– Jag är otroligt glad och hedrad över utnämningen och ser fram emot att låta poesin som kunskapsform möta mer klassisk humanistisk och sociologisk forskning. Jag känner mig besläktad med Tage Danielsson såväl litterärt som ideologiskt, han är en viktig föregångare för oss rimmande poeter i arbetarrörelsen. Jag är väldigt intresserad av hur konst i allmänhet och poesi i synnerhet kan vara ett sätt att undersöka och omstöpa världen, säger Athena Farrokhzad

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV