Nyheter

Unga läkare i Kolkata trotsar domstolsbeslut – fortsätter strejka

Demonstranter med skyltar i Indien

Unga läkare i Kolkata trotsar en domstolsorder och fortsätter protestera en dryg månad efter den uppmärksammade våldtäkten och mordet på en ung kvinnlig läkare.

Det var den 9 augusti som den 31-åriga kvinnan som arbetade ett dygnspass på stadens sjukhus utsattes för en våldtäkt och sedan mördades. 

En händelse som kom att utlösa landsomfattande protester. Dels mot tafattheten hos beslutsfattarna när det handlar om våld mot kvinnor – ett utbrett problem, dels mot den bristande säkerheten för vårdpersonal på arbetsplatsen.

En volontärarbetare på sjukhuset har frihetsberövats för brottet mot den kvinnliga läkaren och en utredning pågår. Detta har fått protesterna att avta i stora delar av landet.

Högsta domstolen ville avblåsa strejken

Men läkarna i Kolkata fortsätter alltså protestera. Detta trots att högsta domstolen hade satt en deadline för protesterna till tisdag kväll.

Men de strejkande läkarna och demonstranterna i Kolkata har en rad krav som de vill driva igenom och ger sig därför inte. Det handlar bland annat om rättvisa för offret, att seniora polisanställda avskedad och ökad säkerhet på arbetet, uppger BBC. Många av demonstranterna har samlats utanför det lokala hälsodepartementet för att framföra kraven. 

Regeringen försöker pressa demonstranterna att gå tillbaka till arbetet genom att rapportera om människor som inte får vård på grund av den pågående strejken.

De strejkande läkarna hänvisar dock till att akutsjukvården rullar på som vanligt. 

– Vi ger till exempel sjukvårdsupplysning via telefon från demonstrationerna, säger läkaren Amrita Bhattacharya från Västbengaliska juniora läkarfronten, (West Bengal Junior Doctors’ Front), till BBC.

I onsdags avböjde myndigheterna läkarnas krav på förhandlingar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV