Startsida - Nyheter

Nyheter

Eija Hetekivi Olsson får Bengt Anderbergpriset

Författaren Eija Hetekivi Olsson får årets Bengt Anderbergpris.

Romanförfattaren Eija Hetekivi Olsson får årets Bengt Anderbergpris bland annat för hennes kamp mot ökande orättvisor.

Vartannat år sedan 2016 delar Bengt Anderbergsällskapet ut en utmärkelse för att uppmärksamma en person som föreningen anser ha verkat i Bengt Anderbergs anda. Priset tilldelas alltså en författare, samhällsdebattör, kulturarbetare eller journalist som ”visat ett samhällsengagemang i frågor som rör fred, miljö, jämställdhet, antirasism och antifascism”. 

I år tilldelas Bengt Anderbergpriset romanförfattaren Eija Hetekivi Olsson, med motiveringen: 

”För hennes engagerade kamp mot alltmer ökande orättvisor i samhället, för hennes förmåga att levande skildra livet och människorna i förorten, för att hon ger röst åt unga som annars ingen lyssnar på.”

Eija Hetekivi Olsson slog igenom med debutromanen Ingenbarnsland (2011), som utspelar sig i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön under 1980-talet och handlar om Miira som vägrar acceptera orättvisorna i skolan som samhället i övrigt.

För sin roman blev hon både belönad och nominerad till flera litterära priser, däribland nominerad till Augustpriset och Sveriges Radios Romanpris. Därefter har hon fortsatt att ge ut en rad böcker, tilldelats en rad prestigefyllda stipendier och även medverkat som sommarvärd i P1 2019.

Tidigare pristagare har varit Staffan Söderblom, Bengt Berg, Lena Andersson och Göran Greider.

FAKTA/BENGT ANDERBERG-SÄLLSKAPET

Bengt Anderberg (1920-2008) var en mångsidig och produktiv författare, som var verksam i det svenska kulturlivet under 1950, 60- och 70-talet med sin dramatik, dikter, essäer och prosa. Han ägnade sig även åt översättning och tolkade bland annat William Shakespeare, Bertholt Brecht och Charles Dickens. Genombrottet kom med den omstridda boken Kain (1948), som förorsakade en stormande sedlighetsdebatt på grund av huvudpersonens våldsamma raseri mot militärmakt, stat och kyrka, liksom skildringarna av mord, våldtäkt och övergrepp som bröt mot tidens krav på anständighet.

Sedan 2014 finns ett Bengt Anderbergsällskap med bas i Göteborg, vars verksamhet går ut på att levandegöra minnet av honom genom att sprida hans texter. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV