Startsida - Nyheter

Nyheter

Klubbvänligt beat och tungsint text – Robyns låt är bäst

Artisten Robyn på scen

P3 har utsett Robyns låt Dancing on my own till århundradets bästa poplåt. Ett val som väckt en del meningsskiljaktigheter bland musikkännare och entusiaster.

Radiokanalen P3 har utsett de 300 bästa poplåtarna från 1964 fram till i dag, varav en förkrossande majoritet kom från USA och Storbritannien. Juryn som röstat fram listan bestod av 150 personer, bestående av musiker, musikexperter, journalister på P3, samt utvalda lyssnare. 

På första plats kom Robyns bitterljuva popdänga Dancing on my own. Ett val som väckt en hel del motstridiga meningsskiljaktigheter bland musikkännare och entusiaster – inte minst på grund av att det är en svensk som toppar listan.

Rangordningen har överlag väckt högljudd kritik, på grund av såväl upplägget som utfallet, som många hävdar är problematiskt. Andra menar att den här typen av rankning som P3 gjort kan förmå att väcka diskussion och fungera som en indikator på det intellektuella samtalet kring det samtida musiklandskapet och dess tendenser, däribland att det är talande att pop och disco dominerar listan istället för rock från 1960- och 70-talen.

Klubbvänligt beat och tungsint låttext

År 2019 rankade den högt ansedda musiktidningen The Rolling Stone Dancing on my own som 2010-talets bästa låt och den inflytelserika musiktidningen Pitchfork listade samma låt som årtiondets tredje bästa av 200 rankade. På grund av låtens genomslag, har den med tiden kommit att betraktas som något av Robyns signaturmelodi, trots att hon har varit verksam sedan hennes genombrott 1995 med singeln Do you know what it takes.

Sedan Dancing on my own gavs ut 2010 har den hyllats på bred front för dess lyckade kombination av dansant, klubbvänligt beat och tungsint men lika klarspråkig som slagkraftig text som framförs av Robyns skarpa, obevekliga röst.

Låttexten innehåller existentiella teman om ens ensamhet, hjärtesorg och saknad mitt i det kollektiva glädjeruset bland massa främmande människor och därigenom skapar en känsla av tidlöshet, varför den fortfarande spelas på klubbar än idag.

Dancing on My Own handlar om en kvinna som i en fullsatt klubb dansar på egen hand på dansgolvet medan hon ser sin ex-pojkvän – som hon saknar – omfamna en annan kvinna. Inspirationen till låten kom från olika håll, enligt Robyn, däribland uppbrottet av hennes förlovning, hennes fäbless för sorgliga discolåtar på gayklubbar och inte minst observationer hon gjorde på klubbar under sin turnering. Robyns låt har tolkats av många artister och band, däribland Britain’s Got Talent-deltagaren Calum Scott, vars cover blev en dunderhit i Europa.

Låtarna på topp 10 på P3:s lista över de 300 bästa låtarna sedan 1964 är följande:

1. Robyn – Dancing on my own

2. Prince – Purple rain

3. Joni Mitchell – Both sides now

4. Beach Boys – God only knows

5. Donna Summer – I feel love

6. Madonna – Like a prayer

7. Abba – Dancing queen

8. Curtis Mayfield – Move on up

9. The Knife – Silent shout

10. Kate Bush – Running up that hill (A deal with God)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV