Läkare, psykologer och annan vårdpersonal har i dag överlämnat 21 000 underskrifter till sjukvårdsministern. Uppmaningen är att Sverige ska ta emot patienter från Gaza.
Anledningen är att regeringen har sagt nej till EU-kommissionens begäran om att Sverige ska ta emot evakuerade patienter från Gaza.
I ett försök att få regeringen att ändra sitt nej till ett ja har nätverken Psykologer för Palestina, Läkare mot rasism och Vårdpersonal för Gaza, som samlar läkare, psykologer och annan vårdpersonal, mobiliserat.
Resultatet är alltså en namnlista med 21 000 underskrifter som de i dag överlämnar i en röd första hjälpen-väska.
”Som vårdpersonal vägrar vi passivt se på när våra kollegor i Gaza kämpar mot alla odds. Sveriges regering lämnar dessa allvarligt sjuka barn i sticket. Vi vill visa att vi i vården står redo.”, skriver Läkare mot rasism i ett pressmeddelande.
– Vi bevittnar en akut humanitär katastrof och vi i Sverige har både resurserna och ansvaret att hjälpa till. Vi förväntar oss nu ett konstruktivt och snabbt svar från sjukvårdsministern och hoppas på att regeringen agerar snabbt och effektivt, säger Amanda, Vårdpersonal för Gaza, i samma pressmeddelande.
Resurser och vilja finns i vården för att ta emot patienter från Gaza
Enligt Läkare mot rasism har både Karolinska och Aleris, som vårdat många sjukevakuerade från Ukraina, sagt att det går bra att ta emot patienter från Gaza.
Sjukvårdsministern ville inte träffa vårdpersonalen som kom för att överlämna namninsamlingen. Efter att först ha vägrat lyssnade sedan representanter från ministerns stab på kraven som Läkare mot rasism framförde, skriver nätverket i ett pressmeddelande.
– Spanien, Italien, Belgien och Norge har redan tagit emot patienter från Gaza medan den svenska regeringen vägrar att visa medmänsklighet, säger Maria, Läkare mot rasism.