Startsida - Nyheter

Reportage

#utanskyddsnät stöttar behövande i vått och torrt

Rosa väst där det står Utan skyddsnät

#utanskyddsnät startade som ett av få upprop som inte var branschknutet under Metoo. Sedan dess har det blivit en förening som fyllt ett stort tomrum för kvinnor som lever i utsatthet. Varje lördag finns de på plats på Järntorget i Göteborg. På lördag besöker de Medborgarplatsen i Stockholm. Fempers nyheter har pratat med ordförande Anne Ryen.

#utanskyddsnät var ett av #metoo-uppropen som inte var branschknutet. Det var av och för de kvinnor som lever i allra störst utsatthet i vårt samhälle. Syftet var att ge en röst till dem som behöver det mer än någon annan. Det handlar om kvinnor, flickor och transpersoner med erfarenheter av våldsutsatthet i samband med droger, sex mot ersättning och kriminalitet. (Ofta i kombination med psykisk ohälsa och hemlöshet.) 

#utanskyddsnät startade hösten 2017 som ett upprop under Metoo, och 2018 blev det en förening som än i dag fortsätter lyfta målgruppens behov och fyller kunskapsluckor hos myndigheter och beslutsfattare. 

Framför allt var det Lotten Sunna och Birgitta Johnsson som uppmärksammade kvinnorna som inte omfattades av de olika branschernas upprop under Metoo. Det vill säga kvinnor, tjejer och transpersoner som lever helt utan skyddsnät och ofta förbises av samhället. 

Uppropet utvecklades till praktisk verksamhet

#utanskyddsnät spreds och fler och fler anslöt sig. I dag har nätverket verksamhet i Stockholm och Göteborg och förhoppningen är att starta upp i fler städer. Sedan starten har man hunnit med mycket. Träffat ministrar, deltagit i regelbundna dialogmöten hos Jämställdhetsmyndigheten och Socialstyrelsen, föreläst för föreningar och myndigheter, skrivit artiklar och samarbetat med andra upprop. 

I dag fortsätter man att utveckla föreningen och har en mycket aktiv stödgrupp på FB och medlemshelger för skapande, läkning och gemenskap. Föreningen har även uppsökande verksamhet på härbärgen och avgiftningskliniker, och driver även påverkansarbete och opinionsbildning.

Våra medlemmar som också är vår målgrupp kan vara med och driva politiskt arbete genom vår tankesmedja PIKO (Politik, Idé, Kommunikation och opinion). Vi träffas 1 gång i månaden fysiskt och/eller på zoom. 

#utanskyddsnät bjuds in till myndigheter och politiska möten

Lotten Sunna var under många år ordförande för organisationen. I dag är det Anne Ryen i Göteborg som är ny ordförande. Fempers nyheter har pratat med henne. 

– Vi blir ofta inbjudna till myndighetsmöten och politiska möten för att beskriva vår verklighet. Om hur det är att leva i prostitution, missbruk och kriminalitet, berättar Anne Ryen och fortsätter: 

– Vi föreläser på socionomutbildningen där vår medverkan numera är ett obligatoriskt moment. Det är ett sätt att låta kvinnor, som annars inte får ta plats i debatten, få komma till tals – att berätta om sin verklighet och vilka behov de har. Vi är nu remissvar instans till de utredningar som berör oss, såsom Samsjuklighetsutredningen och Ett inkluderande jämställdhetspolitiskt delmål mot våld, för att nämna några. 

Under pandemin köpte man in ryggsäckar och hygienartiklar, vilka under torgverksamheten på Medborgplatsen, delades ut till dem som for mest illa under pandemin. I dag fortsätter man att dela ut hygienartiklar i så kallade omsorgskassar och kläder efter säsong. 

– Mycket av det vi gör borde samhället ta ansvar för. Men nu är det inte så och då behövs vi, säger Anne Ryen.

Anne Ryen (mitten) är ordförande för föreningen #utanskyddsnät. Foto: #utanskyddsnät

Exempelvis förutsätts det att de flesta medborgare i Sverige kan sköta det mesta digitalt. Något som är svårt för de som lever i hemlöshet, och ofta saknar mobil och uppkoppling.

– Det finns ett stort digitalt utanförskap bland våra medlemmar, därför finns vi på plats, fysiskt på Järntorget, Göteborg och Grindsgatan 37 i Stockholm, säger Anne Ryen.

Läkande träffar för social upprättelse

Förutom praktisk hjälp och stöttning erbjuder de skapande och läkande träffar. Målet är social upprättelse och att arbeta mot utanförskap och stigman. 

– Allra mest handlar det om att umgås, att ge möjligheten till människor att få en gemenskap hos oss, där det kan känna sig trygga. Att vara medlem i US är inte villkorat, du behöver inte uppvisa drogfrihet, lämna en destruktiv relation eller avliva ett älskat husdjur, säger Anne Ryen. 

Den målgrupp som #utanskyddsnät representerar har inte någon plats i samhället. De flesta skyddade boenden och boende för hemlösa har till exempel krav på att man ska vara drogfri. 

– Det kravet är inte många som klarar att leva upp till. Men de kan ändå ha stort behov av skydd eller tak över huvudet av andra anledningar, säger Anne Ryen. 

Hon säger att medlemskapet bygger på att man är med och tar ansvar. 

– Vi har en årsavgift på 10 till 300 per år, det ska gå att panta burkar för att betala den, då blir man medlem och kan delta på våra aktiviteter, säger Anne Ryen. 

Nätverket fyller stor medmänsklig funktion

Och det kan betyda mycket. Nätverket har en stor medmänsklig funktion. Att finnas till för varandra och att ställa upp. 

– Arbetet med Projekt Medföljare är inlett, vilket ska resultera i att medlemmar ska få stöd i kontakter med samhället. Det kan handla om domstolsförhandlingar, SIP möten, socialtjänst gynbesök och dylikt. 

Ända sedan #utanskyddsnät gjorde sitt upprop under Metoo 2017 har nätverket bara växt. Behovet tycks vara stort.

#utanskyddsnät under ett av sina pass i centrala Göteborg. Foto: #utanskyddsnät

Här kan du träffa #utanskyddsnät och delta i deras aktiviteter 

Göteborg: Vi har drop-in i föreningslokalen i Göteborg på Mellangatan 1, 3 tr på måndagar kl. 12-15. För att komma in behöver man kontakta Anne Ryen 0760-965978 eller Judith Åkesson 0720-089893 * Skapande och läkande verksamhet på Huldas Hus i Göteborg torsdagar kl. 13-15 * Vi finns på Järntorget i Göteborg varje lördag kl. 13-14 

Stockholm: I vår föreningslokal i Stockholm, Grindsgatan 37, har vi medlemsfrukost på lördagar kl.11-13 

Lördag 28/9: Medlemsfrukost och torgaktivitet! Sista lördagen i september månad bjuder vi in till medlemsfrukost med vår ordförande och styrelsen på plats. I samband med frukosten hjälps vi åt att packa omsorgskassar och broschyrer som vi sedan tar med oss ut till Medborgarplatsens torg. Vi vill finnas på plats för att möta de systrar som inte kan nå oss digitalt, samt för att dela ut skor, omsorgskassar och badbiljetter. 

www.utanskyddsnat.nu 

#utanskyddsnät 

Såhär inledde #utanskyddsnät i sitt upprop 2017: 

Kära medmänniskor! 

Får vi kalla er det? Räknas vi? Eller var går gränsen för er medmänsklighet? Står vi utanför den? 

Vi är dom som ni kallat horsehäxor, tjackhoror och fyllekärringar. Vi är 

dom som ni män tagit er rätten att göra vad ni vill med. Vi är dom som 

utsattes för övergrepp redan när vi var små. Vi är dom som får skylla oss 

själva när vi blivit våldtagna och misshandlade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV