Startsida - Nyheter

Nyheter

Israels krig i Gaza – dödligaste i nutid för kvinnor och barn

En gråtande kvinna håller ett dött barn inrullat i vitt tyg. Bakom står många barn

Den humanitära situationen längs Gazaremsan är bortom tvivel den allra dödligaste i nutid för kvinnor och barn. Det konstaterar Oxfam i en ny rapport.

Oxfam har i den nya rapporten jämfört situationen i Gaza med andra krig de senaste 20 åren och slutsatsen är att ingen annan kommer i närheten av de siffror som Israels attacker omfattat. 

Det är snart ett år sedan Israel inledde sina krigsförbrytelser längs Gazaremsan, under förevändningen att det var en hämndåtgärd för Hamas attacker.

Fler än 6000 kvinnor och 11 000 barn har mördats av israelisk militär sedan 7 oktober förra året.

Jämförelsen av antalet kvinnor som direkt dödats i konflikter har tagits från databasen The Small Arms Survey Global Violent Deaths, som innehåller de senaste tillgängliga uppgifterna från 2004 till 2021. Den inkluderar data och uppskattningar om direkta dödsfall i konflikter uppdelade efter offrens kön.

Det tidigare högsta antalet kvinnor som beräknats ha dödats i en konflikt på ett år var 2 647 i Irak 2016.

Oxfam skriver följande gällande antalet kvinnor:

”Det höga antal kvinnor och barn som dödats i Gaza inkluderar inte de nästan 20 000 människor som antingen är oidentifierade, saknade eller begravda under rasmassor. Tidigare i år uppskattade en studie publicerad i The Lancet att det verkliga antalet dödsfall i Gaza kan vara över 186 000, med hänsyn till indirekta dödsfall – till exempel på grund av svält och brist på hälso- och sjukvård.”

Gällande antalet barn framkommer i rapporten att det totala antalet dödade barn i Gaza och på Västbanken, enligt FN:s barn- och väpnade konfliktrapporter mellan 2005 och 2022 är 2 304.

11 355 barn har dödats hittills i år, vilket är 4,9 gånger fler, jämfört med OCHA:s rapport.

Inom samma tidsram har Israel enligt uppgifter (som inte är heltäckande) visat att israelisk militär i genomsnitt träffade bostäder var fjärde timme, tält och tillfälliga skydd var 17:e timme, skolor och sjukhus var fjärde dag samt platser där hjälporganisationer distribuerar eller lagrar hjälp lager var 15:e dag.

Samma rapport fastslår att civila har tvångsförflyttats dussintals gånger till så kallade ”säkra zoner” som inte lever upp till humanitära åtaganden och som också regelbundet har bombats eller attackerats.

Oxfam International, som grundades 1942, är en konfederation av 21 humanitära organisationer med 3000 samarbetspartners i runt 100 länder.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV