Startsida - Nyheter

Nyheter

Kylie Minogue gästar Sverige under Europaturné

Sångerskan Kylie Minogue i vit klänning på en scen med ett publikhav runt

Australiens bäst säljande kvinnliga soloartist någonsin – Kylie Minogue – kommer till Sverige för en konsert under sin Europaturné nästa år.

Den australiska popdrottningen Kylie Minogue beger sig ut på en Europaturné nästa år, närmare bestämt 11 länder, och besöker bland annat Avicii Arena i Stockholm den 25 juni. Biljetterna släpps den 18 oktober kl. 10:00, samma datum som hennes kommande album Tension II släpps.

Det kommande albumet innehåller 13 låtar, däribland den nya singeln Lights Camera Action, och innehåller flera samarbeten med artister som Sia och Tove Lo. Turnén som kommer gå under namnet ”Tension Tour” blir hennes största satsning sedan 2011 och konserten i Sverige blir hennes första konsert sedan juni 2008, i samband med ”KylieX2008”-turnén.

Kylie Minogue är den bäst säljande kvinnliga soloartisten från Australien någonsin, med över 80 miljoner sålda album sedan 1980-talet.

Berömmelsen i hemlandet kom genom rollen som Charlene i såpoperan Neighbours (1986-1988) och senare genom ett pärlband av glada bubblegum-popdängor som covern av Little Evas The Loco Motion (1987) och Better the Devil You Know(1990).

På 1990-talet gick hon från att vara tonårsidol till att försöka navigera i det brokiga engelskspråkiga musiklandskapet och finna en egen, självständig identitet som popartist. Till en början jämfördes hon med Madonna – och till och med anklagades för att efterapa dennes visuella bildspråk.

Det var först 2001, efter flera års mödosamt arbete, som Minogue äntligen fick sitt välförtjänta internationella genombrott med albumet Fever, som innehöll dunderhiten Can’t get you out of my head. Det som skilde henne markant från Madonna vid denna tidpunkt var att Minogue inte levererade några som helst kontroversiellt laddade budskap i sina låtar eller försökte inte framställa sig som mystisk och svår. 

Glädjefyllt popfenomen

Minogue blev snarare att betrakta som ett lättillgängligt, okonstlat och glädjefyllt popfenomen som kombinerade en extraordinär glamorös stilkänsla med sofistikerad dans och elektropop-influerade musikstil, som appellerade till en bred publik. Därtill har hon bjudit på spektakulära shower, som bidragit till hennes rykte som en färgstark och energisk live-artist. Dessutom lyckades hon i samband med sitt genombrott att forma bilden av sig som en normsnygg kvinna med erotisk utstrålning och fallenhet för extravaganta utstyrslar, vilket bidrog till att hon snabbt blev både en sexsymbol och gayikon.

Karriären fick ett olyckligt avbrott, på grund av att hon diagnostiserades med bröstcancer 2005, som hon så småningom återhämtade sig ifrån. Att hon var öppen med sin cancerdiagnos medförde en större medvetenhet hos allmänheten.

I maj 2008 sa den franska kulturministern Christine Albanel att ”läkare går nu till och med så långt som att säga att det finns en ”Kylie-effekt” som uppmuntrar unga kvinnor att genomgå regelbundna kontroller”.

Minogue förlorade aldrig dock sin exceptionella förmåga till förnyelse som artist. År 2022 gjorde hon en framgångsrik comeback vid 54 års ålder med discodängan Padam Padam, vars genomslag återspeglade bilden av en artist som fortfarande har mycket kvar att ge.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV