Startsida - Nyheter

Nyheter

EU-domstolen: Afghanska kvinnor har rätt till asyl

Kvinnor och flickor med heltäckande kläder tar vatten från en container

Kön och nationalitet räcker som grund för att bevilja afghanska kvinnor asyl i Europa. Det har EU-domstolen slagit fast. 

Framöver ska EU-länderna utgå ifrån att det är farligt för en kvinna att återvända till Afghanistan. Det är den bedömning som EU-domstolen har fastslagit.

Det innebär att asylsökande kvinnor från Afghanistan har rätt till asyl inom EU på grund av hennes kön och nationalitet. Afghanska kvinnor ska alltså inte behöva ha och bevisa ytterligare asylgrunder för att få asyl.

EU-domstolens beslut kom efter att Österrike år 2015 och 2020 hade avslagit två afghanska kvinnors asylansökan. Beslut som kvinnorna sedan överklagade och som tillslut blev ett fall för EU-domstolen. 

Domstolen hade framför allt två frågor att ta ställning till. Den första handlade om talibanernas i det närmaste apartheidliknande politik gentemot kvinnor och om denna kan ses som förföljelse av kvinnor i den utsträckning som krävs för att internationellt skydd ska medges. Den andra frågan handlade om om det var tillräckligt att säga att behandlingen av kvinnor enbart var beroende av kön eller om det även handlar om andra individuella faktorer. 

Nu har EU-domstolen tolkat talibanernas diskriminering av kvinnor som förföljelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV