Startsida - Nyheter

Nyheter

Israel har medvetet förstört Gazas sjukvårdssystem

Kvinna håller en pojke i sin famn och skriker i förtvivlan och håller händerna för ansiktet. På golvet bakom en kropp inlindad i vitt lakan.

Israel har medvetet förstört Gazas sjukvårdssystem som en del av ett bredare angrepp på Gaza. Det framkommer i en färsk rapport från FN:s oberoende internationella undersökningskommission om det ockuperade palestinska territoriet, inklusive östra Jerusalem, och Israel. Filip Hallbäck har läst rapporten och sammanfattar grymheterna.

FN-rapporten fann att israeliska säkerhetsstyrkor avsiktligt har dödat, fängslat och torterat medicinsk personal och riktat in sig på medicinska fordon samtidigt som de skärpt belägringen av Gaza. Israelisk militär har dessutom begränsat tillstånden att lämna territoriet för medicinsk behandling.

Dessa handlingar utgör krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, eftersom det är frågan om uppsåtligt dödande och misshandel samt förstörelse av skyddad civil egendom, enligt FN-rapporten.

Attacker mot barnsjukvård får oöverskådliga konsekvenser

Attacker på medicinska anläggningar i Gaza, särskilt de som ägnar sig åt pediatrisk och neonatal vård, har lett till oöverskådligt lidande för barnpatienter, inklusive nyfödda, enligt rapporten.

Genom att fortsätta dessa attacker har Israel kränkt barns rätt till liv, nekat barn tillgång till grundläggande hälsovård och medvetet tillfogat livsvillkor som resulterat i att generationer av palestinska barn och eventuellt det palestinska folket som grupp har traumatiserats. 

I ett av de mest allvarliga fallen undersökte kommissionen dödandet av femåriga Hind Rajab, hennes utökade familj, och beskjutningen av en ambulans från Palestinian Red Crescent Society och dödandet av två ur ambulanspersonalen som skickats för att rädda henne.

Kommissionen fastställde att den israeliska arméns 162:a division opererade i området och är ansvarig för att ha dödat de sju familjemedlemmarna, beskjutit ambulansen och dödat de två från ambulanspersonalen. Detta utgör krigsbrott med uppsåtligt dödande och är en attack mot civila föremål.

Attacker mot kvinnosjukvård hotar kvinnors liv

Den avsiktliga förstörelsen av hälsoinfrastruktur som tillhandahåller sexuell och reproduktiv hälsovård, i kombination med bristen på tillgång och tillgänglighet till hälso- och sjukvård, är också en kränkning av kvinnors och flickors reproduktiva rättigheter och deras rätt till liv, hälsa, mänsklig värdighet och icke-diskriminering. liksom brottet mot mänskligheten av andra inhumana handlingar.

Israeliska soldater har begått övergrepp – krigsförbrytelser

När det gäller internering av palestinier i israeliska militära läger och interneringsanläggningar, fann rapporten att tusentals barn- och vuxna fångar, av vilka många var godtyckligt fängslade, har utsatts för omfattande och systematiska övergrepp. Det handlar om fysiskt och psykiska våld samt sexuellt våld och könsbaserat våld som motsvarar krigsbrott och brott mot mänskligheten, tortyr och krigsbrott, våldtäkt och andra former av sexuellt våld.

Manliga fångar utsattes för våldtäkt, samt attacker mot deras sexuella och reproduktiva organ och tvingades utföra förödmjukande och ansträngande handlingar när de var nakna eller avklädda som en form av straff eller hot för att få fram information. Fångarnas död till följd av övergrepp eller försummelse motsvarar krigsförbrytelser av uppsåtligt dödande eller mord och kränkningar av rätten till liv.

Barnfångar som släppts av israeliska myndigheter har återvänt till Gaza svårt traumatiserade, ensamkommande, med begränsad förmåga att lokalisera eller kommunicera med sina familjer.

Israeliska regeringen uppmuntrar till våld och vedergällning

Rapporten fann att den institutionaliserade misshandeln av palestinska fångar, ett långvarigt kännetecken för ockupationen, skedde under direkt order från den israeliska ministern med ansvar för fängelsesystemet, Itamar Ben-Gvir, och underblåstes av uttalanden från den israeliska regeringen som uppmuntrade till våld och vedergällning.

Kommissionen uppmanar enträget Israels regering att omedelbart sluta rikta in sig på sjukvårdsinrättningar, personal och fordon, stoppa det godtyckliga och olagliga frihetsberövandet av palestinier, inklusive barn, och sluta med tortyr och annan misshandel av alla de som har arresterats eller fängslats.

Gisslan på båda sidor har utsatts för våld

Kommissionen undersökte även behandlingen av såväl palestinska fångar i Israel som av israelisk och utländsk gisslan i Gaza sedan den 7 oktober 2023. Slutsatsen var att både Israel och palestinska väpnade grupper är ansvariga för tortyr och sexuellt könsbaserat våld.

När det gäller den israeliska och utländska gisslan som hållits i Gaza av palestinska väpnade grupper, fann rapporten att många misshandlades för att tillfoga fysisk smärta och allvarligt psykiskt lidande, inklusive fysiskt våld, övergrepp, sexuellt våld, påtvingad isolering, begränsad tillgång till hygienfaciliteter, vatten och mat, hot och förnedring.

Hamas och andra palestinska väpnade grupper tvingade gisslan att delta i videor i avsikt att utsätta gisslans familjer för psykologisk tortyr för att uppnå politiska mål. Flera ur gisslan dödades i fångenskap. Hamas och andra palestinska väpnade grupper begick krigsförbrytelserna tortyr, omänsklig eller grym behandling, och brotten mot mänskligheten med påtvingat försvinnande och andra omänskliga handlingar som orsakade stort lidande eller allvarlig skada.

Kommissionen uppmanar staten Palestinas regering och de faktiska myndigheterna i Gaza att säkerställa skyddet och säker frigivning av alla gisslan omedelbart och villkorslöst, och grundligt och opartiskt undersöka och åtala brott mot internationell rätt, inklusive attackerna mot medicinska anläggningar i Israel.

Ta itu med grundorsakerna till konflikten

För att ta itu med konfliktens grundorsaker uppmanar kommissionen Israels regering att följa anvisningarna från den Internationella domstolens rådgivande yttrande från juli 2024 om att stoppa den olagliga ockupationen av palestinskt territorium, upphöra med nya bosättningsplaner och aktiviteter, evakuera alla bosättare och ge skadestånd till offren.

FN-kommissionen uppmanar också Israel att följa de provisoriska åtgärder som Internationella domstolen beordrat för att förhindra att alla handlingar utförs inom ramen för artikel II(a)(d) i folkmordskonventionen.

Kommissionens rapport kommer att presenteras vid generalförsamlingens 79:e session den 30 oktober 2024 i New York.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV