Den japanska organisationen Nihon Hidankyo, som arbetar mot användningen av kärnvapen, får Nobels fredspris 2024.
Norska Nobelkommittén meddelade att årets fredspris tilldelas den japanska organisationen Nihon Hidankyo (日本被団協), för sina insatser för att uppnå en värld fri från kärnvapen och för att genom vittnesmål visa att kärnvapen aldrig får användas igen.
– Jag är väldigt rörd över valet av Nihon Hidankyo, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds, i ett pressmeddelande, och fortsätter:
– Den här rörelsen har arbetat outtröttligt och med stor envishet sedan 1945 och spelar en viktig roll genom sina erfarenheter och sitt arbete. Alla som har hört en hibakusha berätta sin historia bär den med sig och det är svårt att se på kärnvapen på samma sätt efter det.
Även Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, gläds åt att Nobelkommittén väljer att uppmärksamma den outtröttliga kamp som kärnvapenöverlevare driver för att förhindra att kärnvapen någonsin används igen.
”I en tid då kärnvapenstaterna uppgraderar och moderniserar sina kärnvapen är det viktigt att ge röst åt dem som arbetar för dess avskaffande”, skriver IKFF i ett pressmeddelande.
– Vi är otroligt glada över att Nobelkommittén genom det här priset sätter ljuset på de fruktansvärda humanitära konsekvenserna som kärnvapen innebär. Nästan 80 år efter att bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki bär kärnvapenöverlevarna de sista berättelserna från en mardröm vi knappt kan föreställa oss, säger IKFF:s generalsekreterare Malin Nilsson.
Organisationen grundades 1956 med namnet The Japan Confederation of A- and H-Bomb Sufferers Organizations, som alltså förkortas just Nihon Hidankyo.
Bakgrunden till bildandet var erfarenheterna av USA:s atombombsattacker i Hiroshima och Nagasaki den 6 respektive 9 augusti 1945. Vilka ledde till att omkring 120 000 människor dödades direkt i explosionerna och minst lika många dog senare till följd av strålnings- och brännskador.
Organisationens syfte är därför att verka för ett totalt avskaffande av kärnvapen.
IKFF menar att det faktum att två kärnvapenstater för närvarande är inblandade i väpnade konflikter gör det här Nobelpriset än mer angeläget.
– Vi ser med stor oro på den normalisering av kärnvapen som vi ser i den offentliga debatten och på att Sverige inte längre vågar stå upp för att kärnvapen aldrig, under några omständigheter, får användas igen. Det är en skymf mot dem som överlevt dess terror, säger Malin Nilsson, IKFF, i ett pressuttalande.
Organisationen har förhindrat att kärnvapen använts sedan 1945
Grundarna var företrädare för lokala Hibakusha-föreningar tillsammans med offer för kärnvapentester i Stilla havet.
I dag är Nihon Hidankyo den största och mest inflytelserika Hibakusha-organisationen i Japan, och har bedömts spela en avgörande roll i att kärnvapen inte använts sedan 1945.
Enligt Norska Nobelkommittén har Nihon Hidankyo bidragit till en stark minneskultur kring vittnenas upplevelser och budskap, samt ett fortsatt engagemang hos nya generationer i Japan.
– Att sätta ljuset på den här rörelsen av överlevare är att lyfta de humanitära konsekvenserna av kärnvapen i en tid när de allt mer beskrivs som användbara och nödvändiga. Kärnvapenupprustning är inte vägen till fred, Kerstin Bergeå, Svenska Freds ordförande.
Organisationen utbildar människor världen över och genom sina samlade insatser har de upprätthållit det nukleära tabut, vilket Norska Nobelkommittén menar är ”en förutsättning för en fredlig framtid för mänskligheten”.
Jørgen Watne Frydnes vid den norska Nobelkommittén, som delar ut priset, sade under pressträffen: ”Det är en kraftfull uppmaning till världen att avskaffandet av kärnvapen kan uppnås.”