Startsida - Nyheter

Nyheter

Två miljarder kvinnor står helt utan socialt skyddsnät

kvinnor med barnvagnar i demonstrationståg

Två miljarder kvinnor världen över saknar helt tillgång till någon form av socialt skydd och ekonomisk försörjning. Det innebär att de står utan allt sådant som arbetslöshetsersättning, pension och hälso- och sjukvård. Det framkommer i en ny rapport från FN-organisationen UN Women.

Många kvinnor runtom i världen saknar tillgång till det som de flesta av oss i Sverige får genom socialförsäkringssystemet och hälso- och sjukvården.

Enligt en ny FN-rapport som UN Women har tagit fram är det uppskattningsvis 2 miljarder kvinnor som helt saknar socialt skyddsnät. Och gapet mellan kvinnor och män ökar. 

Detta beror på politik. UN Women menar att det krävs aktiv politik och politiska åtgärder för att minska klyftorna mellan kvinnor och män när det kommer till att ha rätt till olika typer av ekonomiska ersättningssystem, såsom försörjningsstöd, arbetslöshetsersättning och sjukersättning exempelvis. Liksom pensioner och sjukvård. 

De rådande skillnaderna och ökningen av klyftorna mellan män och kvinnor bidrar till att öka ojämlikheten och spä på kvinnors fattigdom. Kvinnorna har inte på något sätt fått ta del av de förbättringar som ändå har gjorts på området globalt sedan 2015, konstaterar rapportförfattarna.

Ekonomiska skillnader mellan könen ökar i samband med barnafödande

Bland annat lyfter UN Women att 63 procent av alla kvinnor som föder barn står helt utan någon form av ekonomisk ersättning under och efter att de har fött barn. I södra Afrika är det 94 procent av kvinnorna som saknar inkomst vid barnafödande.

Det handlar inte bara om pengar, utan fattigdomen gör att både kvinnor och barn riskerar sin hälsa och välmående och fattigdomen blir ofta bestående över generationer.

Rapporten, som kommer inför den Internationella dagen för att utrota fattigdom den 17 oktober, belyser tydligt hur kvinnor och flickor är överrepresenterade när det kommer att leva i utsatthet och fattigdom. Och att skillnaderna blir som störst och ökar från att de föder barn.

Konflikters och klimatförändringarnas negativa konsekvenser spär på problemen. 

Politiska åtgärder för att motverka kriser gynnar män

I rapporten lyfter författarna också fram att många åtgärder som tas fram och genomförs för att motverka de värsta konsekvenserna av olika kriser nästan alltid bidrar till att stötta män – inte kvinnor.

Exempelvis framkommer att inflationen som har rusat i höjden sedan 2022 och lett till drastiskt stigande mat- och energipriser har slagit extra hårt mot kvinnor. 

Samtidigt som olika former av stöd, oftast på initiativ av regeringar, har gått till män.  Av sammanlagt ett tusental åtgärder mot inflationen som har genomförts i 171 länder har endast 18 procent av det ekonomiska stödet kommer kvinnor till del.

Platser där förbättringar skett

Förbättringar har skett i bland annat Mongoliet, där kvinnor som arbetar i den informella sektorn numera också har rätt till viss föräldraledighetsersättning och det har införts pappaledighet. 

I Mexiko och Tunisien har det fattats politisk beslut så att hembiträden omfattas av socialförsäkringssystemen. Och i Senegal det nationella hälsosystemet utökat sin täckning till att omfatta också kvinnor på landsbygden. Detta med stöd av UN Women.

Slutligen vill FN-organisationen uppmana världens ledare att inte blunda för ojämlikheten och ojämställdheten – inte minst eftersom kvinnor i fattigdom riskerar att dra ner även barn som föds in i dessa familjer. Det krävs aktiv politik för att vända utvecklingen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV