Startsida - Nyheter

Kommentar

Alanis Morrissette till Grönan

Alanis Morissette under en spelning i Mexiko förra året.

Alanis Morissette – artisten som i sitt genombrott kom med en rejäl käftsmäll mot patriarkatet – är klar för en spelning på Gröna Lund i Stockholm nästa år.

Den första bokningen inför Gröna Lunds konsertsommar 2025 är klar. Det blir ingen mindre än den kanadensiska sångaren och låtskrivaren Alanis Morissette. Den 15 juni kl. 20.00 kommer hon att uppträda på Gröna Lunds stora scen för första gången.

I sitt pressmeddelande säger programchefen Leo Gullberg:

– Att säga att Alanis Morissette är en av de största inom sin genre är verkligen ingen överdrift och jag tror att de allra flesta har hört hennes låt Ironic. Jag är otroligt stolt över att kunna inleda våra konsertsläpp för nästa år med en riktig ikon på den internationella musikscenen – Alanis Morissette.

Genombrottet – en käftsmäll mot patriarkatet

Av många kritiker betraktas Alanis Morissette som en av 1990-talets viktigaste, mest populära och inflytelserika artister, vars röst inte lämnar något tvivel om vem som sjunger.

Hon slog igenom internationellt med sitt tredje album Jagged Little Pill (1995), som var en käftsmäll åt patriarkatet mitt under en period då det västerländska musiklandskapet för alternativ rock formades. 

Morissette hade ett feministiskt närmande på så vis att hon utmanade musikindustrins föregivna patriarkala föreställningar om kvinnliga artister, under en tidsperiod då grunge-vågen svepte över innan. Med sin oglamourösa framtoning och genreöverskridande stil blev Morissette en röst för feminism genom äktheten och självbestämmandet, inte som politisk kampanj, utan snarare i en existentiell och personlig revolution.

I Morissettes uppriktiga sångtexter finns en blandning av hopp, ilska och smärta, och hon förmår att både trösta och stärka sina lyssnare.

Framför allt visade Morissette i sin lyrik och tonsättning en exceptionell förmåga att utforska komplexa känslor (utan att försköna dem) av vad det innebär att vara människa, till exempel i låtarna Ironic, You oughta know, You learn och Hand in my pocket. Ett återkommande underliggande budskap i hennes låttexter är att det är okej att vara ofullkomlig och sårbar.

Albumet kom att sälja i 33 miljoner exemplar, vilket gjort den till en av tidernas bäst säljande album, och Morissette själv kom att bli en betydelsefull förebild för en ung generation singer-songwriters, särskilt kvinnor som exempelvis Taylor Swift, Olivia Rodrigo, Pink och Avril Lavigne.

Morissettes inflytande märks i hur hennes personliga, intensiva, självutlämnande texter har inspirerat många artister att våga uttrycka sig mer öppet och utan rädsla för att framstå råa och känslomässiga. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV