Startsida - Nyheter

Nyheter

Fackförbundet Vision byter ”tjänsteman” mot ”tjänsteperson”

tandsköterska delar ut fluordricka till grupp kvinnor

Fackförbundet Vision ska använda den könsneutrala beteckningen ”tjänsteperson” i stället för ”tjänsteman”.

Fackförbundet Vision hade i början av oktober kongress och biföll då en uppmärksammad motion om att Vision i fortsättningen skall använda sig av den könsneutrala beteckningen ”tjänsteperson” i stället för ”tjänsteman”. Motionen kom från avdelningar och klubbar i 19 kommuner på Västkusten. 

I motionstexten hänvisade man till ett beslut från förbundsmötet 2016 om att Vision skulle vara ett feministiskt förbund, vilket bland annat innebar att Vision på sin hemsida ”erkänner kvinnors strukturellt underordnade ställning i samhället” samt att Vision ”tar det på allvar och är beslutade att jämna ut skillnaderna”.

Motionärerna pekar på att språkbruket ofta har manlighet som norm och att det bidrar till att cementera strukturella ojämlikheter. Därför föreslog de alltså att byta ut beteckningen ”tjänsteman” mot ”tjänsteperson”.

Liknande beslut har tidigare fattats i bland annat kommunerna Malmö och Uppsala. Detta efter motioner skrivna av Feministiskt initiativ (Fi). Även organisationer som Röda korset och Sveriges kommuner och regioner (SKR) använder sig av ordvalet ”tjänsteperson”. 

Förbundsstyrelsen för Vision var positiva till förslaget och menar att ordet ”tjänsteperson” ökar i användning i officiella dokument runtom i Sverige. Därmed, skriver förbundsstyrelsen, kan ”tjänsteperson” anses vara tillräckligt etablerat för att uppfylla kraven om tillgänglighet och begriplighet. Genom att fatta ett formellt beslut i frågan, menar förbundsstyrelsen, att Vision är delaktiga i utvecklingen av språket.

Kongressbeslutet innebär att Vision därmed blir det allra första svenska fackförbund att byta ut beteckningen ”tjänsteman” mot ”tjänsteperson” i sin fortsatta verksamhet.

FAKTA/VISION

Vision är en facklig organisation för offentligt och privat anställda med anknytning till kommun, region och kyrka. Vision är ett av medlemsförbund inom TCO. Förbundet bildades 1923 och fram till 2011 hette man SKTF (Sveriges kommunaltjänstemannaförbund). I dag har Vision cirka 200 000 medlemmar inom en rad olika yrkesgrupper, till exempel socialsekreterare, läkarsekreterare, tandsköterskor och präster. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV