Startsida - Nyheter

Nyheter

Regeringen drar undan pengar till hotade samiska språk

De samiska språken är utrotningshotade.

Regeringen skär ned på anslagen till samiska språk. Språkorganet Sámi Giellagáldu, som arbetar för att bevara de utrotningshotade samiska språken i hela Sápmi, hotas av nedläggning.

I regeringens budget genomförs nedskärningar i anslagen till Sámi Giellagáldu, som är ett samnordiskt yrkesorgan för samiska språkfrågor i Norge, Sverige och Finland. Syftet med organisationen är att bevara, skydda och utveckla det kulturarv som de samiska språken representerar. Verksamheten består bland annat av samisk språkforskning och standardisering av de samiska språken. 

– Genom att skära ner i budgeten signalerar den svenska regeringen att samiska språk inte har något värde säger Per-Eric Kuoljok, ordförande för Sámi Giellagáldu, i ett pressmeddelande.

En av de direkta konsekvenserna skulle, enligt Kuoljok, bli en uppsägning av elva fast anställda och ett stopp för all utveckling av samiska språk.

Med regeringens minskade anslag till Sámi Giellagáldu ökar alltså risken att verksamheten tvingas avvecklas. Det innebär ett stort hot, både på kort och lång sikt mot arbetet med att bevara och levandegöra de samiska språken, som enligt UNESCO är hotade.

Nu har sametingen i Sverige, Norge och Finland gjort något ovanligt. Sametingens ordföranden och presidenter Håkan Jonsson (Sverige), Silje Karine Muotka (Norge) och Pirita Näkkäläjärvi (Finland) har gått samman i ett gemensamt uttalande till sina länders regeringar.

De skriver bland annat: ”Medel som tidigare har varit öronmärkta för att stödja språknormering har tagits bort och därmed äventyras grunden för allt språkarbete och för gemensamma nordiska språkinsatser”.

Sametingen i Norge, Sverige och Finland uttrycker stor oro över hur budgetnedskärningar kan komma att drabba de samiska språken. FN:s decennium för urfolksspråk (2022–2032) ger en unik möjlighet att stärka dessa språk, men det kräver myndigheternas stöd, menar de tre talespersonerna för de tre sametingen.

De avrundar med följande uppmaning: ”Vi uppmanar till omedelbara åtgärder för att bevara anslagen till Sámi Giellagáldu och säkerställa de samiska språkens framtid!”

I en skriftlig kommentar till SVT Sápmi skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M), som ansvarar för regeringens hantering av samiska frågor: ”Sametinget har under 2022–2024 haft en tillfällig förstärkning för medel till Sámi Giellagáldu. Det har hela tiden varit tydligt att det varit en tillfällig satsning och när den nu upphör kan Sametinget inom ramarna för den medelstilldelning som regeringen beslutar i regleringsbrev fatta beslut om eventuell fortsatt finansiering av Sámi Giellagáldu.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV