Två före detta vänsterpartister, Jeannette Escanilla, tidigare riksdagsledamot tillika ordförande för Ship to Gaza, och Björn Alling, tidigare ledamot i Linköping kommunfullmäktige, bildar ett nytt parti med namnet Solidaritet.
Tillsammans skriver de två initiativtagarna och före detta vänsterpartisterna, Jeannette Escanilla och Björn Alling i en debattartikel i Expressen att de bildar ett nytt parti med namnet Solidaritet.
Ideologiskt betecknar partiet sig som socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt. På partiets webbplats beskrivs Solidaritet som ”en öppen, socialistisk och frihetlig rörelse som strävar efter ett jämlikt, rättvist och ekologiskt hållbart samhälle för alla”.
Bakgrunden till partibildningen, anger Escanilla och Alling, är att de anser att Vänsterpartiet i dag har ”övergett den röda socialistiska visionen” och att det behövs en motkraft till dagens politiska och ekonomiska system. Artikelförfattarna menar att ”Solidaritet vill tillsammans med radikala rörelser fylla det politiska tomrum som har uppstått”.
De skriver bland annat: ”Vi tror på människors kraft att stå emot kapitalismens förstörelse. Vår strategi är att mobilisera underifrån och bygga en bred antikapitalistisk koalition inför riksdagsvalet 2026, i samarbete med andra grupper och rörelser. Vårt program sätter rättvisa, klimat och fred i centrum.”
Fredsfrågan prioriterad
Utöver sitt tydliga fokus på antikapitalism finns ett annat sakpolitiskt område som det nybildade partiet profilerar sig starkt i: Fredsfrågan. Bland partiets ställningstaganden hör kraftigt sänkta militärutgifter och initierande av fredsallianser.
Solidaritet kräver att internationellt ingripande för avsluta Israels ockupation av palestinska territorier och ett ”omedelbart stopp” för Israels pågående folkmord av det palestinska folket och förespråkar en enstatslösning, ”där alla människor i Palestina, oavsett religion eller etnicitet, har samma rättigheter”.
Gällande Rysslands invasion i Ukraina vill Solidaritet att den svenska vapenexporten upphör, att man inleder omedelbara fredsförhandlingar mellan Ukraina och Ryssland med säkerhetsgarantier för båda parter, samt att Sverige lämnar Nato, med motiveringen att ”Sverige ska stå utanför stormaktskonflikter och fokusera på diplomati och fredsbyggande”.
Ekonomisk jämlikhet förutsättning för jämställdhet
När det gäller feminism skriver Solidaritet på sin hemsida att partiet vill utveckla Diskrimineringslagen för att avskaffa löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade yrken, samt stödja kvinnojourernas arbete och låta rättsväsendet prioritera mäns brott mot kvinnor och barn.
I sitt program skriver Solidaritet att partiet förespråkar en feminism utan gränser som sträcker sig över nationella gränser och bortom den binära uppdelningen i män och kvinnor samt att alla har samma rättigheter oavsett kön, sexuell läggning och könsidentitet.
Partiet beskriver kvinnor med arbetaryrken som de mest utsatta och att jämställdhet därför förutsätter ekonomisk jämlikhet.