Vårdförbundet är redo att ta emot patienter från Gaza. Fackförbundet kräver därför att regeringen omprövar tidigare beslut att inte ta emot sjuka och skadade palestinier.
Vårdförbundets förbundsordförande, Sineva Ribeiro samt Janí Stjernström och Madelene Meramveliotakim, båda vice ordförande i samma organisation, skriver i en debattartikel i Expressen: ”Vi i den svenska sjukvården är redo” och syftar på att de vill ta emot patienter från Gaza. Samtidigt kräver de att regeringen omprövar tidigare beslut att inte ta emot palestinska patienter från Gaza..
Vad Vårdförbundet syftar på är den förfrågan från EU som Sverige fick i maj om att ta emot barn från Gaza för livsnödvändig vård. Världshälsoorganisationen hade vid denna tidpunkt tillsammans med EU-kommissionen sammanställt en lista med 9 000 svårt sjuka personer i behov av evakuering för vård.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) svarade sent på EU:s uppmaning och tackade nej, men underströk i svaret att Sverige “följer utvecklingen” och “hjälper i närområdet” genom att skänka medicinteknisk utrustning.
Solidarisk vård – ej på bekostnad av annan vård
Senare mot slutet av augusti sade både vårdbolaget Aleris och Karolinska universitetssjukhuset i en DN-intervju att de var redo att vårda patienter från Gaza, och att det inte skulle ske på bekostnad av annan vård. I samma artikel förklarade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att hon anser att mottagandet av patienter från Gaza skulle innebära en ”stor kostnad för väldigt få patienter”.
Vårdförbundet skriver i sin artikel att de sedan lång tid tillbaka har kontakt med Palestinian Nurses and Midwifery Organisation (PNMA), som samlar sjuksköterskor och barnmorskor i Palestina, och som beskriver hur sjukvården i Gaza i princip har kollapsat.
Bland länder som ställt upp för att hjälpa allvarligt skadade patienter från Gaza hör Norge, Spanien, Italien, Belgien och Rumänien.
Vårdförbundet skriver bland annat:
”Att välja ett arbete inom sjukvården är att värna den humanitära rätten. Våra yrken finns alltid på plats i krig och katastrofer. Vårdförbundet stöttar genom sitt internationella arbete och medlemskap i organisationer som verkar för sjukvårdens förutsättningar i Mellanöstern.”
Vårdförbundet stöttar i dag med pengar till Unicef och Läkare utan gränser, men menar att det inte är tillräckligt.
”Ett omedelbart eldupphör är det enda sättet att förhindra att patienter och sjukvårdspersonal dör eller skadas. Men tills dess behöver vi hjälpa till handgripligen.”, skriver förbundet.