Startsida - Nyheter

Nyheter

Sverige lade ner röst i FN – ville inte godkänna rapport om konsekvenser av kärnvapen

FN:s generalförsamling

FN:s generalförsamling röstade nyligen igenom en resolution om att tillsätta en expertpanel som ska presentera vilka konsekvenser ett kärnvapenkrig skulle få på global nivå. Sverige valde då att avstå från att rösta.

Den 1 november röstade FN:s generalförsamling igenom en resolution om att tillsätta en expertpanel bestående av 21 forskare som på uppdrag av FN ska sammanställa en omfattande rapport om kärnvapenkrigets konsekvenser på lokal, regional och planetär nivå.

Rapporten kommer att inkludera en rad sammanvävda perspektiv – medicinska, samhälleliga, klimatmässiga och radiologiska samt effekter på folkhälsa, globala socioekonomiska system, jordbruk och ekosystem.

– Den här nya studien är en möjlighet att föra vår förståelse av kärnvapenkrigets inverkan från 1980-talet till 2000-talet.  När världen blir allt mer sammankopplad måste vi se till att politiska beslut baseras på vetenskap – inte dogmer och skrämselpropaganda, säger Melissa Parke, verkställande direktör för ICAN, i ett pressmeddelande.

Sverige lade ner sin röst

En förkrossande majoritet av FN:s medlemsländer röstade ja till resolutionen, varav majoriteten av dessa länder kommer från Asien, Afrika och Sydamerika. Det fanns även länder från Europa som stödde resolutionen, bland annat Tyskland, Italien, Schweiz, Norge och Island.

Endast tre länder röstade nej och det var Ryssland, Storbritannien och Frankrike. 

30 länder avstod i den slutgiltiga voteringen, varav majoriteten kom från Europa – däribland Sverige, Danmark och Finland. Bland övriga länder som avstod hör kärnvapenstaterna USA, Israel, Nordkorea och Indien.

I ett pressmeddelande från Svenska Läkare Mot Kärnvapen kommenterar generalsekreterare Josefin Lind Sveriges nedlagda röst såhär:

– Det är mycket anmärkningsvärt. Svenska regeringar stoltserar med att Sverige är en högborg för vetenskap och forskning. Men här vågar man inte ens stödja något så okontroversiellt som att öka kunskapen om kärnvapnens faktiska konsekvenser.

Bakgrund till rapport om effekterna av kärnvapen

Bakgrunden till resolutionen är att forskningen om effekterna av kärnvapen inte samlats på ett heltäckande sätt på 35 år, då den senaste studien av detta slag genomfördes.

Sedan 1989 menar man att det har gjorts stora framsteg inom klimat- och vetenskap, men också att stora förändringar i samhället och på planeten också har skett. Med denna nya studie hoppas man på ett möjliggörande för expertpanelen att granska förbättringarna i vår förståelse av effekterna av kärnvapenkrig. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV