Nyheter

70-årig basketcoach slog segerrekord i USA

70-åriga coachen slog rekord i söndags – Tara VanDerveer har flest segrar inom collegebasketen i USA.

70-åriga basketcoachen Tara VanDerveer slog i söndags rekord när hennes lag Stanford Cardinal vann över Oregon State. Med den segern blev hon den tränare inom den amerikanska collegebasketen som har flest segrar sammanlagt.

”Tara, Țara” skanderade publiken när Tara VanDerveer firades på söndagen. Hennes spelare lyfte fram en stor behållare med guldkonfetti som de hällde över henne. I en intervju efter matchen framhöll hon sina spelare, bland andra Kiki Iriafen som gjorde hela 36 poäng under matchen.

Genom segern med 65–56 mot Oregon State gick Tara VanDerveer förbi den tidigare rekordhållaren Mike Krzyzewski, i flest antal segrar under karriären. Hon är rekordhållare med sammanlagt 1 203 segrar, varav 1 051 segrar med Stanford som hon har varit huvudcoach för i nästan fyra decennier, rapporterar NBC News. Innan dess var hon tränare för Ohio State i fem säsonger och dessförinnan två säsonger i Idaho. Under sina år på Stanford har hon lett laget till nationella mästerskapstitlar tre gånger, 1990, 1992 och 2021.

”Fantastisk framgång”

I en ceremoni efter matchen hyllades VanDerveer av andra idrottsikoner i inspelade videohälsningar: Tennisspelaren Billie Jean King, och den nu pensionerade Krzyzewski, liksom hennes tidigare spelare Chiney Ogwumike.

– Det här är en fantastisk framgång för Tara VanDerveer, som redan var en av de mest framgångsrika coacherna i basketens historia, säger Krzyzewski, i ett uttalande, skriver The Guardian. Han fortsätter:

– Än viktigare än alla häpnadsväckande siffror och karriärframgångar är det positivt inflytande hon har haft på oräkneliga liv som coach och mentor. Tara förblir en sann försvarare av vår sport.