Nyheter

Prisades dubbelt – pris för bästa mål i Martas namn

Den brasilianska fotbollsstjärnan Marta tilldelades the FIFA Special Award för hennes enastående framgångar under karriären i samband med Fifas gala i London i förra veckan.

Internationella fotbollförbundet Fifa meddelar att ett nytt pris införs från och med nästa år. Priset – the Marta Award – kommer att gå till den spelare som under året har gjort det bästa målet på damsidan. Samtidigt prisades Marta för sin ”enastående” karriär med the Special Award som bara har delats ut tre gånger tidigare.

Brasilianska Marta Vieira da Silva prisades på Fifas gala The Best FIFA Football Awards i förra veckan – hon tilldelades priset the Fifa Special Award för sin två decennier långa och framgångsrika karriär, ett pris som bland andra tilldelats Pelé tidigare. 

– Jag är glad över att veta att det här priset inte bara ges till Marta utan till alla kvinno, i jämställdhetens namn, säger Marta till Fifa. 

Under samma kväll meddelade Fifa också att priset för bästa mål på damsidan kommer att heta the Marta Award och delas ut från och med 2025. 

Marta, 37 år, spelar fortfarande fotboll på toppnivå i Orlando Pride i USA, men i och med VM i somras meddelade hon att hon hade spelat sin sista VM-match. I ett tal i samband med det förklarade hon glädjen i att flick- och damfotbollen i Brasilien och i världen i stort har utvecklats så mycket under hennes tid. När hon nu får the Special Award av Fifa ser hon det som en sammanfattning av en lång strid, ”ett liv som har vigts åt den här sporten vi alla älskar”, säger hon till Inside Fifa

– Man planerar inte att få ett sådant här pris. Det handlar inte om hur du presterade under året som en atlet, utan vad du gör för samhället i stort. Och för mig är det ovärderligt, säger hon. 

Förutom Marta och Pelé har priset the Special Award bara tilldelats två andra spelare, Christine Sinclair från Kanada och Cristiano Ronaldo från Portugal. Priset