Bashar al-Assad rapporteras ha flytt landet och rebellgrupper har intagit huvudstaden Damaskus. Syrier firar att en brutal diktatur har fallit, samtidigt som vissa minoritetsgrupper oroar sig för utvecklingen.
Bashar al-Assad uppges ha lämnat Syrien. Landets premiärminister Mohammed Ghazi al-Jalali säger nu att han är redo att leda landet tillsammans med dem som väljs av det syriska folket.
”600 000 martyrer. Den officiella siffran är en miljon. Från 1970-talet till i dag. Hundratusentals liv har offrats. Hundratusentals själar har tagits av Asssadregimen.”, skriver Razan Saffour, från stiftelsen Kawaakibi som grundades i samband med den arabiska våren på X och fortsätter:
”Den här dagen är för dem”.
Frisläppta fångar
Många firar inte minst att människor som har hållits fängslade i Assadregimens fängelser nu har släppts. ”För första gången någonsin i Syriens historia används bussar för att ta de fängslade till deras hem istället för att användas för att arrestera dem. Dessa är överlevarna från Sednaya-fängelse känt som det ”mänskliga slakthuset”, skriver den syriska journalisten och feministen Zaina Erhaim på X och syftar på ett ökänt militärfängelse i närheten av Damaskus.
Assadfamiljen har styrt Syrien under mer än ett halvt århundrade. När syrier tog till gatan under den arabiska våren 2011 slog Bashar al-Assad ner protesterna med stor brutalitet, varpå ett inbördeskrig mellan olika rebellgrupper och regimen bröt ut, starkt influerat av geopolitiska intressen.
Ville framstå som beskyddare av minoriteter
Rebellgrupperna har letts av islamistiska Hayat Tahrir al-Sham (HTS), vars ledare Abu Mohammed al-Jawlani har velat framställa sig och HTS som en mer moderat form av jihadism, efter att 2016 har brutit med al-Qaida.
Vissa minoritetsgrupper i landet har uttryckt oro, inte minst alawiter, den etnoreligiösa grupp Bashar al-Assad tillhör och som länge har varit lojala med honom. Samtidigt kommer rapporter om att bland annat druser också firar Assadregimens fall.
”Drusiska rebeller river ner porträtt av Assad i staden Suwayda. Det borde stå klart nu att ’beskyddaren av minoriteter’ föraktades lika mycket av de minoriteterna som av den sunnitiska majoriteten”, skriver frilansjournalisten Thomas van Linge som länge har bevakat Syrien, på X.