Prenumerera

Logga in

Nyheter

Så kan föräldraledigheten bli mer jämställd

Kvinna med barn.

Den ojämställda fördelningen av kvinnors respektive mäns uttag av föräldraledighet fortsätter eller förbättras bara långsamt. För att nå ett mer jämställt uttag kan nya reformer av föräldraförsäkringen behövas, menar Försäkringskassan.

För tio år sedan tog kvinnor ut hela 78 procent av föräldraledigheten under barnets första två år. Sju år senare, 2021, var siffran 75 procent. För att få till en mer jämställd föräldraförsäkring har Försäkringskassan Försäkringskassan – som inte bara har i uppdrag att administrera föräldraförsäkringen också ska”stärka förutsättningarna för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning” – beskrivit möjliga reformer i en ny rapport.

– Om man ska uppnå de politiska mål som nu är uppställda så behövs troligen förändringar i regelverket, säger Anna Nyman, analytiker på Försäkringskassan som har varit projektledare för den nya rapporten, Vägar mot en mer jämställd föräldraledighet.

Först i världen 1974

Sverige blev för 50 år sedan först i världen med att införa en allmän föräldraförsäkring. Den ersatte 1974 den dåvarande moderskapsförsäkringen med syfte att göra det möjligt för både kvinnor och män att ta hand om sina nyfödda barn.

I år har två nya förändringar genomförts, dels har antalet dubbeldagar där mammor och pappor får ta ut föräldraledighet samtidigt ökats från 30 till 60, dels har möjligheten att överföra upp till 45 dagar av föräldraförsäkringen till en annan person än den andra föräldern införts.

Försäkringskassan presenterar i rapporten förslag på reformer och beskriver vad dessa skulle kunna ha för effekt. Försäkringskassan har tittat både på betald och obetald föräldraledighet och bland de reformer som beskrivs finns fler reserverade dagar, som att införa en fjärde reserverad månad.

Olika reformer för olika mål

I rapporten beskrivs också ekonomiska incitament i likhet med jämställdhetsbonusen som delades ut mellan 2008 till 2017. Möjligheten att begränsa den obetalda föräldraledigheten liksom att korta tiden som det går att ta ut föräldraledigheten på, så att huvuddelen av föräldrapenningdagarna tas innan barnet är två eller tre år, beskrivs också.

– Vilken typ av förändringar som skulle kunna vara aktuella beror framför allt på vilka politiska mål som ska vara i fokus för föräldraförsäkringen, och hur snabbt man vill nå de uppsatta målen. Ett mål kan vara att män ska vara mer involverade i barnens omvårdnad, ett annat att kvinnor snabbare återvänder till arbetsmarknaden, säger Anna Nyman.

Fler reserverade dagar skulle sannolikt bidra till att män tar ut mer av föräldraledigheten vilket skulle bidra till att pappor tar större ansvar för barnets omvårdnad, medan en reglering av rätten till obetald föräldraledighet skulle kunna leda till att kvinnor kommer tillbaka i arbete snabbare, konstaterar Försäkringskassan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV