Prenumerera

Logga in

Nyheter

Saudiarabien värd för herr-VM 2034 – hård kritik mot Fifa

Mohammed bin Salman och Gianni Infantino.

Saudiarabien har nu formellt utsetts till värd för herrarnas fotbolls-VM 2034. Det meddelar internationella fotbollsförbundet Fifa på onsdagen. Ingen annan kandidat fanns och valet har länge kritiserats av människorättsorganisationer och damfotbollsspelare bland annat.

– Mabrouk, mabkrouk – grattis till våra vänner i Saudiarabien, sade Fifas president Gianni Infantino, när han formellt utsåg Saudiarabien till värd för herrfotbolls-VM 2034. Detta under Fifas extrainsatta kongress på onsdagen, och efter att medlemsländerna visat sitt stöd. Nästa VM kommer att arrangeras av Spanien, Portugal och Marocko, men det är mästerskapet efter det som har stått i fokus. Saudiarabien hade inga konkurrenter om att bli värd för VM 2034, därför var onsdagens officiella utnämning inget mer än en formalitet.

Men kritiken har varit hård eftersom Saudiarabien är en diktatur som bryter mot grundläggande mänskliga och politiska rättigheter. Trots det har Fifa kommit fram till att Saudiarabien har lagt fram ett ”väldigt starkt förslag” till sitt värdskap, något som också bekräftades under den direktsända extrakongresssen. Svenska fotbollförbundet SvFF meddelade nyligen att de inte tänkte protestera mot valet med hänvisning till de krav som har ställts på Saudiarabien:

– Det är Fifa som ska säkerställa att respekten för mänskliga fri- och rättigheter, krav kring öppenhet och hur man bygger, hanterar anläggningar och arrangemanget. Det är något som Fifa måste säkerställa i sin utvärdering, sade förbundets ordförande Fredrik Reinfeldt till SVT Sport nyligen.

Byggnads ifrågasätter

Bland annat har facket Byggnads varnat för Saudiarabiens undermåliga villkor för migrantarbetare, som innebär fara för de som ska bygga VM-arenor och annan infrastruktur. De är ifrågasätter varför SvFF inte protesterar:

–Det är under all kritik. Svenska fotbollsförbundet visar inget som helst intresse för arbetarnas villkor. De verkar inte bry sig det minsta om att ytterligare ett VM ska spelas på bekostnad av tusentals döda migrantarbetare, säger fackets nyvalde ordförande Kim Söderström i ett pressmeddelande.

Det norska fotbollsförbundet, NFF, har varit mer kritiskt, och planerade att avstå från sin röst, bland annat med hänvisning till att Fifa inte har följt sitt egna regelverk.
– Att avstå från att är en medveten signal om att vi inte kan stöda Fifas upplägg, säger NFF:s ordförande Lise Klaveness på förbundets hemsida på tisdagen.

Svenska fotbollsspelare har också ifrågasatt SvFF:s hållning, bland andra Kosovare Asllani.
– Kort och gott, vi har olika åsikter. Jag är inte den som röstar så du får fråga dem, sade hon till SVT Sport i förra veckan.

“Fifa avsiktligt blinda”

Också människorättsorganisationen Human Rights Watch har kritiserat Fifa för att bryta mot sina egna krav på värdar av mästerskap. Enligt Human Rights Watch har Saudiarabien ignorerat sina egna brott mot exempelvis arbetsrätt, arbetsvillkor och förbud av fackföreningar, i sin ansökan till Fifa.

– Fifa är avsiktligt blinda inför landets meritlista vad gäller mänskliga rättigheter, och upprättar ett årtionde av potentiellt fruktansvärda brott mot mänskliga rättigheter i förberedelserna för VM 2034, sade Minky Worden, chef för globala initiativ på människorättsorganisationen, i november.

Saudiarabien har länge kritiserats för att använda sportevenemang för att putsa sitt dåliga rykte vad gäller grundläggande fri- och rättigheter och människorättsbrott, så kallad sportswashing. 2021 arrangerades Dakarrallyt i landet något som kritiserades av både människorättsorganisationer och kvinnorättsaktivister, inte minst då flera kvinnor då satt fängslade under lång tid för att de hade krävt rätten att köra bil.

Saudiskt inflytande kritiseras i brev

Damspelare från ett stort antal länder har också tidigare protesterat mot Saudiarabiens inflytande på fotbollsvärlden. Tidigare i höstas protesterade fler än hundra fotbollsspelare på damsidan mot att det statsägda saudiska oljeföretaget Aramco ska sponsra fotbolls-VM i Brasilien 2027.

I ett brev skrev de att samarbetet innebär att Fifa ”ger fingret åt damfotbollen”. Bland undertecknarna finns nederländska Vivianne Miedema, danska Pernille Harder, afghanska Khalida Popal och svenska Magdalena Eriksson.

Spelarna anser att Fifas agerande innebär ett stort bakslag för damfotbollen globalt, och tar också upp företagets negativa påverkan på klimatförändringarna, samt att Saudiarabien bryter mot mänskliga rättigheter: ”De saudiska myndigheterna trampar inte bara på kvinnors rättigheter utan på alla andra medborgares frihet också”, skriver de i brevet.

De fortsätter: ”Saudiska myndigheter har lagt miljarder på sponsoravtal inom sport för att försöka distrahera från regimens brutala rykte vad gäller mänskliga rättigheter, men dess behandling av kvinnor talar för sig självt”.

Långa fängelsestraff

I brevet nämner de flera exempel på kvinnor som har dömts till väldigt långa fängelsestraff enbart för att ha uttalat sig för yttrandefrihet.

Bland andra tar brevet upp gyminstruktören Manahel al-Otaibi som i början av 2024 dömdes till elva års fängelse på grund av sitt klädval och för sitt stöd för kvinnors rättigheter.

Ett annat fall som tas upp i brevet är Salma al-Shehab som dömdes till 27 års fängelse för att ha uttryckt stöd för den tidigare fängslade, men nu frisläppta, kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul.

Lina al-Hathloul, chef för påverkansarbete på människorättsorganisationen ALQST, och syster till Loujain al-Hathloul, uppmanar omvärlden inte ska låta sig luras:

– Du kommer inte att få höra verkliga saudiska röster inifrån landet eftersom självcensur har blivit norm. Alla vet att säga något, som inte ens skulle anses vara kritiskt, utan bara inte applådera myndigheterna skulle vara tillräckligt för att få dig fängslad, säger Lina al-Hathloul till tyska DW och fortsätter:

– Så det är väldigt att ni hör oss, att ni lyssnar på vad vi har att säga och står i solidaritet med saudiska politiska fångar och alla som har fallit offer för saudiska myndigheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV