Kvinnor som har problem med urinläckage kan hjälpas med en ny app som ger råd om knipövningar, blåsträning och psykologisk information. En ny avhandling visar att många blir hjälpta på både kort och lång sikt.
Appen är en vidareutveckling av en tidigare upplaga och riktar sig till fler grupper av kvinnor med urinläckage eller plötslig kissnödighet, så kallade trängningar. Med hjälp av appen hoppas utvecklarna att fler personer med besvär ska nås.
– Många med urinläckage nås inte av behandling. Det kan vara på grund av att det känns jobbigt att ta upp besvären med sjukvården, eller att man inte vet att det går att behandla. Behandling via en app kan vara ett sätt att nå ut till fler personer, säger Towe Wadensten, doktorand vid Umeå Universitet.
Behandlingar och råd
För att hantera kissnödighet och olika former av inkontinens brukar drabbade rekommenderas knipträning, det vill säga att träna musklerna i bäckenbotten. Blåsträning eller att träna på att känna sig kissnödig utan att gå på toaletten brukar också rekommenderas. Ytterligare behandling kan vara psykologisk rådgivning för att få verktyg kring tankar och beteenden kopplade till urinläckage.
Den nya appen innehåller en blandning av dessa behandlingar och råd, och har utvecklats av professor emeritus Eva Samuelsson och Towe Wadensten i samarbete med andra forskare på Umeå universitet. En randomiserad kontrollerad studie som riktades till kvinnor med antingen trängning- eller blandinkontinens minst två gånger per vecka omfattade 123 deltagare.
Effekt fanns kvar efter 15 månader
En grupp deltagare började använda appen på en gång och en kontrollgrupp började använda appen först efter 15 veckor. Efter ytterligare 15 månader gjordes en till uppföljning. Bland de som börjat använda appen genast hade 87 procent upplevt en förbättring av sina besvär efter 15 veckor, i kontrollgruppen var det bara 30 procent av deltagarna som gjorde det. Effekten av behandlingen kvarstod även efter 15 månader.
Towe Wadensten hoppas att appen ska kunna fungera som en första linjens behandling:
– Nu vill vi gå vidare med att undersöka hur appen kan göras tillgänglig för vårdgivare och patienter på bästa sätt. En studie där appen görs tillgänglig inom vården är på gång, säger Towe Wadensten.
Appp mot urinläckage
Towe Wadenstens avhandling App-baserad egenvård vid trängnings- och blandinkontinens hos kvinnor. Effekt, långtidsresultat och faktorer relaterade till patientnöjdhet går att ta del av här.