Nyheter

Frälsningsarmén: Mer resurser krävs i arbetet mot människohandel

Kvinna med rött förkläde diskar i restaurangkök, ser rädd ut.

Brottsofferperspektivet inom arbetet mot människohandel måste stärkas och staten har misslyckats att ge skydd åt drabbade. Det anser Frälsningsarmén som i fem år har drivit centret Save Havens som stöttar personer som är utsatta för människohandel.

Frälsningsarmén publicerar på torsdagen rapporten Safe Havens traffickingcenter – ett civilt svar på ett statligt åtagande. I sitt center erbjuder Frälsningsarmén socialt stöd liksom kostnadsfri juridisk rådgivning för personer som kan vara utsatta för människohandel; åtgärder som Frälsningsarmén anser borde erbjudas av staten men där civilsamhället måste kliva in. Mellan 2018 och 2022 polisanmäldes 300 fall av människoexploatering, men endast sju fall har lagförts. Enligt polisen finns det sannolikt ett stort mörkertal

– Sedan starten har vi mött 588 potentiella offer för människohandel och människoexploatering, majoriteten utsatta i arbetskraftsexploatering. Ungefär hälften män, hälften kvinnor och några medföljande barn. Av dem har knappt någon fått upprättelse i det svenska rättssystemet. Dessa har vi försökt ge trygghet och bygga tillit till, och vi har gått sida vid sida med flera av dem under åratal, säger Madeleine Sundell, jurist och nationell samordnare för Frälsningsarméns arbete mot människohandel, i ett pressmeddelande. 

Enligt Frälsningsarmén är Safe Havens verksamhet unik i Sverige. Rapporten konstaterar att det krävs ett förstärkt skydd för drabbade, mer resurser till och ett genomgående brottsofferperspektiv i arbetet mot människohandel. 

– Vi ser att vi gör skillnad. Människorna vi har mött står mer rakryggade när de får mer ägandeskap över sina rättigheter och framtidsmöjligheter. En del vågar polisanmäla, några har fått möjlighet att på laglig väg stanna i Sverige och andra har vi kunnat lotsa fram till ett tryggt återvändande. Men det behövs mer. Där den svenska staten misslyckas eller inte når fram försöker vi, i samarbete med andra, komma in och förmedla det stöd och skydd man som utsatt har rätt till, säger Cecilia Nilsson, klientkoordinator på Safe Havens.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV