Inför vårens avtalsrörelse vill Vårdförbundet ha ”jämställda villkor som möjliggör hållbara heltider och god arbetsmiljö”. Det skriver fackförbundet i sitt yrkande till arbetsgivarna i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona.
Vårdförbundet lämnade in sitt yrkande till SKR och Sobona innan jul och vill inför årets avtalsrörelse se jämställda villkor för de kvinnodominerade yrkesgrupperna inom hälso- och sjukvården som Vårdförbundet företräder: barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
Bland Vårdförbundets medlemmar har deltidsarbetet ökat från 30 till 34 procent på bara ett år enligt en Novusundersökning. Enligt Vårdförbundet är den främsta orsaken till ökningen av deltidsarbetet behovet av vila och återhämtning, något förbundet menar beror på brister i arbetsmiljön, en hög arbetsbelastning, liksom oregelbundna arbetstider. Sammantaget blir det svårt för yrkesgrupperna att få ihop det så kallade livspusslet.
– Det här är en bekymmersam utveckling. Vårdförbundets medlemmar ska självklart kunna arbeta heltid under hela sin karriär utan att riskera sin hälsa, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.
Förlorar miljoner i lön av att gå ner i tid
Ribeiro fortsätter:
– Ett viktigt steg mot hållbara heltider är arbetstidsförkortning, men även schyssta scheman och att slippa bli störd när man är ledig är avgörande. För att attrahera och behålla kompetent personal i vården behövs också rätt bemanning, framförhållning i schemaläggning och att anställda har möjlighet till återhämtning och reflektion under arbetsdagen. Utvilade livsviktiga yrken ger en god och säker vård och det måste vara målet.
Vårdförbundets kvinnodominerade yrkesgrupper halkar efter mansdominerade yrken på flera punkter, utöver löner också arbetsvillkoren. När Vårdförbundets medlemmar kompenserar bristande arbetsvillkor genom att gå ner i tid växer också löneskillnaderna.
Enligt förbundet förlorar en sjuksköterska som jobbar 75 procent istället för heltid minst sju miljoner i lön under sitt yrkesliv. Dessutom påverkas deras pensioner kraftigt:
– Vi kan inte acceptera att våra kvinnodominerade yrken fortsätter att bära de tyngsta bördorna både mentalt, fysiskt och ekonomiskt. I praktiken är ett heltidsarbete i vården idag nästan omöjligt med hälsan i behåll. Jämställdhet måste vara en central del av lösningen för att skapa hållbara villkor, säger Sineva Ribeiro.
När yrkandet lämnades in strax innan jul sade Vårdförbundet också upp Huvudöverenskommelsen, HÖK 24.
– Vårdförbundets medlemmar gör sitt yttersta varje dag för att kunna ge patienter god och säker vård. De gör det dessutom genom att betala med sin hälsa, sin ekonomi och i det långa loppet med sina pensioner. Det är inte hållbart. Det är hög tid att regionpolitiker tar sitt ansvar och skapar bättre villkor för vården, säger Sineva Ribeiro.
Vårdförbundet inför avtalsrörelsen 2025
Förbundet prioriterar följande områden inför avtalsrörelsen:
- Jämställda villkor som gör det möjligt att jobba heltid och ger god arbetsmiljö
- Möjlighet för medlemmarna till ett socialt liv genom att begränsa antalet arbetspass på helger och nätter
- Säkra hälsa och fritid genom förkortad arbetstid
- Rätt till förutsägbara scheman och ostörd fritid genom att begränsa användningen av förskjuten arbetstid, övertid och beredskap
- Höjda löner med god löneutveckling för att attrahera och behålla kompetens
- Övertidsersättning för deltidsarbetande, på samma sätt som för heltidsarbetande