Prenumerera

Logga in

Nyheter

Hälsning från Medin inifrån fängelset: Journalistik inget brott

Andreas Gustavsson.

Den svenske journalisten Joakim Medin har snart suttit fängslad i Turkiet i en vecka. Han skickade under tisdagen en hälsning via Dagens ETC inifrån det säkerhetsfängelse han flyttats till: ”Journalistik är inte ett brott, inte i något land”, skriver han.

Det var i torsdags i förra veckan som den erfarna svenska journalisten och författaren Joakim Medin, reporter på Dagens ETC, greps när han kom till Istanbul i Turkiet dit han flugit för att bevaka protesterna som pågår där. Sedan dess har han flyttats till säkerhetsfängelset Marmara i staden Silivri. 

Under tisdagen twittrade Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson en hälsning från Joakim Medin. ”Journalistisk är inte ett brott, inte i något land”, har Medin skrivit för hand på en lapp som är daterad till 1 april.

”Arbetar intensivt”

Under en presskonferens på tisdagen där den nya jämställdhetsministern Nina Larsson presenterades fick statsminister Ulf Kristersson frågor om vad Sverige gör i Medinfallet. 

– Vi ser allvarligt på detta och det sker också i en tid när det reses allvarliga frågetecken om det turkiska rättssystemet i övrigt, sade han men hänvisade till att många frågor kring Medins fall fortfarande är oklara: 

– Det är många frågor som återstår att besvara och vi arbetar intensivt för att hjälpa till i det här fallet.

”Lagom litet land att bråka med”

Samtidigt varnar journalisten och författaren Kurdo Baksi för att Medin riskerar att bli en spelbricka i turkisk inrikespolitik. Enligt turkiska myndigheter är Joakim Medin misstänkt för förolämpning av president Recep Taayip Erdogan, samt för kopplingar till terrorstämplade PKK bland annat, anklagelser som avfärdas som falska av Andreas Gustavsson. 

Enligt Kurdo Baksi har Turkiets kommunikationsmyndighet talat om Medin på ett ”demoniserande” sätt. Detta tyder på att fallet ses som prioriterat av turkiska myndigheter, uppger Baksi för SVT Nyheter. 

– Den enda anledningen till att Joakim Medin hålls frihetsberövad är att Erdogan i sitt narrativ vill berätta att utländska aktörer vill förstöra för honom och Turkiet, säger Kurdo Baksi till SVT Nyheter.

Baksi anser att den svenska regeringen och Kristersson inte har agerat tillräckligt snabbt, men att det faktum att Sverige är ett litet land med begränsat inflytande också spelar roll:

– Jag kan säga så här: Hade Joakim Medin varit brittisk medborgare så hade han varit ute för länge sedan. Storbritannien är en stormakt och väldigt viktig för Turkiet, medan Sverige är ett lagom litet land för att bråka med.

Många fängslade journalister

Under en manifestation i Stockholm i söndags, som Kurdo Baksi tog initiativ till, krävde bland andra Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert att Joakim Medin ska släppas fri. 

– Turkiet är ingen demokrati. Där används många olika metoder för att tysta oppositionella, journalister, människorättsförsvarare och helt vanliga medborgare, sade hon i sitt tal och hänvisade till att anklagelser om terrorism länge har använts mot oppositionella i Turkiet. 

Hon förklarade också att det har inletts omkring 160 00 ärenden där Erdogan anser sig ha blivit förolämpad, samt att Turkiet tillhör de länder i världen som fängslar flest journalister. 

– Fri journalistik är inget brott. Men i ett land där mediefrihet inte existerar fängslas journalister bara för att de gör sitt jobb, sade hon. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV