
Nina Larsson blir ny jämställdhet- och arbetslivsminister. Det meddelade regeringen på tisdagen efter Paulina Brandbergs avgång. Nina Larsson presenterade sig som liberal feminist och förklarade att hon bland annat har jobbat med jämställdhetsfrågor under sin tid som yrkesofficer.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson presenterade under tisdagseftermiddagen Paulina Brandbergs efterträdare. Nina Larsson har varit yrkesofficer, och har suttit riksdagen för partiet 2006–2014, och var partisekreterare 2010–2014, då Liberalerna fortfarande hette Folkpartiet.
Nina Larsson presenterade sig själv med en anekdot om hur hon var en av få kvinnor under sin värnpliktsutbildning, och att hon sedan har jobbat mycket i mansdominerade miljöer då hon är före detta yrkesofficer. Hon konstaterade att mycket har hänt sedan hennes värnpliktsutbildning och tog upp det faktum att Sverige var först i landen att ha en könsneutral värnpliktslagstiftning.
– Men det har verkligen inte bara gått framåt. Jämställdhetsområdet har också blivit ett slagfält där antidemokratiska krafter pumpar ut sin machopropaganda där de vill påverka narrativet och verklighetsbilden. Men jämställdhet är ingen lyxfråga som man viftar bort när tiderna är svåra och hoten ökar. Tvärtom. Jämställdhet är bland det svenskaste vi har, en grundläggande del i vår demokrati, och vår frihet, sade hon och fortsatte:
– För det andra är det också en fråga om konkurrenskraft och säkerhet, att tjejer också kan nå sin fulla potential i mansdominerade yrken som i försvarsmakten eller försvarsindustrin, eller andra exempel. Eller att män når detsamma inom exempelvis vård och omsorg. Det gör skillnad för Sverige.
Nå sin fulla potential
Nina Larsson förklarade att hennes erfarenheter inom kraftigt mansdominerade miljöer har ökat hennes engagemang för jämställdhetsfrågor, samt att hon tror att ett gott ledarskap kan få människor oavsett kön att nå sin fulla potential.
– Jag är liberal feminist, jag är mamma till två dansande döttrar, jag är erfaren chef och ledare. Jag är också jägare och före detta officer. Jag hoppas att jag med den bredden och de erfarenheterna ska kunna bidra med viktiga perspektiv till jämställdhetsområdet.
Liberal feminist
På frågan vad hon avser med liberal feminism hänvisade Nina Larsson till att alla människor ska ha samma möjligheter att forma sina liv som de vill. Hon fick också frågan om hon hade praktisk erfarenhet av att jobba med jämställdhetspolitiska frågor.
– Jag var väldigt aktiv i jämställdhetsfrågor under min tid i värnplikten men framför allt under officersutbildningen och mina år som officer. Där tog jag fram ett arbete kopplat till jämställdhet inom Försvarsmakten som jag sedan vet att man använde inom utbildningen på olika sätt. Så jag tycker att det har genomsyrat alla delar i min karriär på ett eller annat sätt, svarade hon men förklarade sedan att hon under sin tid i riksdagen inte jobbat specifikt med jämställdhetspolitiska frågor, utan framför allt suttit i trafikutskottet.
Extremister och totalitära krafter
Hon fick också frågan om vilka frågor hon ser som mest akuta att ta itu med som jämställdhetsminister. Nina Larsson pekade på vikten att konfrontera de motkrafter som ifrågasätter jämställdheten bland annat:
– Vi ser religiösa extremister och totalitära krafter både utifrån och inifrån som försöker sätta ett narrativ där jämställdheten används som ett slagträ.
– Här är det flera saker som är viktiga, en grundläggande sak är att jämställdhet börjar med en väl fungerande skola, vi måste också fortsätta det otroligt viktiga arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, vi måste också ha en tät dialog med näringslivet och det övriga samhället att verkligen se till att vi kan förbättra jämställdheten.