Prenumerera

Logga in

Evenemang

Digitalt seminarium om sexuell exploatering

Inbjudan till ett digitalt seminiarium.

DIGITALT HALVDAGSSEMINARIUM OM SEXUELL EXPLOATERING, TISDAG 20 MAJ, KLOCKAN 9–12

Möter du kvinnor utsatta för sexuell exploatering i ditt arbete? Qjouren anordnar ett digitalt seminarium om sexuell exploatering där inbjudna talare från olika samhällsinstanser berättar om vilket stöd som finns och vilket stöd som saknas för den som är utsatt för sexuell exploatering och prostitution. Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla, både privatpersoner och yrkesverksamma. Vi kommer bland annat att få höra om resultaten av SOU Ut ur utsatthet och om både Mikamottagningens och Evonhusets arbete och erfarenheter i Stockholm respektive Malmö.

Datum: Tisdag 20 maj 2025

Tid: 9.00–12.00

Plats: Digital livesändning via Qjourens Youtube-kanal

Kostnadsfritt!

Samlad information och anmälan finns här på Qjourens hemsida.

Det är också där du kommer att kunna se sändningen.

BAKGRUND

Qjouren är en kvinnojour i Stockholm utan krav på nykterhet eller drogfrihet för den kvinna som söker stöd och information om sina rättigheter. Vårt arbete är att stötta kvinnor i att komma bort från våld och förtryck och bakgrunden till seminariedagen är att vi på jouren möter många kvinnor som utsatts och är utsatta för sexuell exploatering. Vi upplever en ökning av detta hos kvinnor som söker stöd hos oss och vi får gång på gång se vilka svårigheter hon möts av när hon försöker ta sig ur och hur samhället många gånger brister i sitt stöd. Den sexuella exploateringen tar sig olika former och är lättillgänglig på sidor som RosaSidan, Onlyfans och sugardejting-sidor.

Att lämna sin situation är svårt då ersättning för övergreppen ses som inkomst, vilket gör att ekonomiskt bistånd nekas och kvinnan blir utan alternativ för att överleva. Samtidigt passar hon inte in i bilden av en kvinna utsatt för prostitution eller sexuell exploatering, då det inte finns människohandel/trafficking från ett annat land som en del av utsattheten. Många gånger har hon bakomliggande trauman som hon inte fått rätt insatser för och utsattheten kan vara ett självskadebeteende. Hon kan ha varit utsatta för övergrepp i tidig ålder, men aldrig fångats upp. Kanske har det gjorts utredningar och insats på insats från olika delar av samhället, men aldrig i samverkan, individanpassat eller vid rätt tillfälle. En polyviktimisering där hon ifrågasätts för sin livssituation och ”varför hon inte bara…”. Det är lätt att falla mellan stolarna – och stödet uteblir. 

Qjouren vill med seminariedagen lyfta gruppen, då vi ser ett behov av rutiner för att fråga om sexuell exploatering och våld, att säkerställa upptäckt och kunna hänvisa till lämpliga insatser, som rätt traumavård och ekonomiskt stöd i en övergångsperiod.

Varmt välkomna!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV