Prenumerera

Logga in

Nyheter

Feministiska pastorn Ana Ruth García vinnare av Per Angerpriset

Ana Ruth Garcia.

Pastorn och den feministiska teologen Ana Ruth García som i flera decennier har jobbat för att stärka kvinnors och flickors rättigheter i Honduras är årets vinnare av Per Angerpriset.
–  Utifrån min kristna tro så är det självklart att det är kvinnan själv som har rätten att bestämma över sin kropp vid en graviditet, säger hon.

Ana Ruth García får priset för mer än 30 års arbete för kvinnors och flickors rättigheter i Honduras. Hon är pastor och feministisk ideolog och är grundare liksom ordförande för kvinnorättsorganisationen Ecuménicas por el Derecho a Decidir som har sin bas i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Organisationen jobbar bland annat för kvinnors och flickors rätt till preventivmedel liksom tillgång till abort .

– Unga kvinnor i Honduras saknar ofta kunskap om sina reproduktiva rättigheter. En av fyra tonårstjejer i Honduras föder barn innan de fyller 20. Det är den näst högsta nivån av tonårsgraviditeter i Latinamerika. Sexualundervisning är inte tillåten i skolor, men vår organisation Ecuménicas informerar lärare som i sin tur för kunskapen vidare, säger Ana Ruth García i en intervju med Forum för levande historia.

”Rätten att bestämma själv helig”

Hon har länge reagerat på och försökt motverka hur den kristna kyrkans budskap ofta används för att beskära kvinnors rättigheter och inte minst vad gäller just sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) där frågor som sexualundervisning, preventivmedel och abort faller in. 

– Utifrån min kristna tro så är det självklart att det är kvinnan själv som har rätten att bestämma över sin kropp vid en graviditet. Rätten att bestämma själv är helig, rättvis och nödvändig, säger hon.

Bibliska omtolkningar som inkluderar

En bokstavstrogen läsning och tolkning av bibeln bidrar ofta inte bara till att kvinnors rättigheter begränsas utan kan också underblåsa våld mot kvinnor. Ana Ruth García har inte motsagt sig religionens inflytande men vill se att kyrkans roll vad gäller kvinnors och flickors utveckling och deras rättigheter förändras. Uppskattningsvis 95 procent av Honduras befolkning uppger sig vara troende och Ana Ruth García och hennes arbete främjar andra läsningar och tolkningar av bibeln och kyrkans budskap. 

– I vårt arbete använder vi oss av bibelskrifter och teologiska berättelser som främjar kvinnors rättigheter. Exempelvis lägger vi fokus på inkluderande och medmänskliga berättelser, gör bibliska omtolkningar och dekonstruerar sociala normer som förtrycker och kränker kvinnor. Detta skiljer oss från andra organisationer, säger Ana Ruth García. 

Ana Ruth García/Per Angerpriset

I prisjuryns motivering står bland annat att ”Ana Ruth García förenar tro och aktivism i arbetet för en bättre och mer rättvis värld. Vi anser därför att hon är en mycket värdig mottagare av priset.”

Per Angerpriset är den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och delas ut den 15 maj i år.

Priset instiftades 2004 till minne av Per Anger, en svensk diplomat vars insatser innebar att ungerska judar räddades undan Förintelsen under andra världskriget.

I år delas priset ut för tjugoförsta gången. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV