Prenumerera

Logga in

Nyheter

Myndigheter upptäcker fler utsatta i prostitution och människohandel

Lise Tamm.

Myndigheter har för tredje året i rad upptäckt fler personer som är utsatta inom prostitution och människohandel enligt Nationella samordningen mot prostitution och människohandel (NSPM). NSPM rekommenderar bland annat en utredning som ser över människohandelslagstiftningen i sin nya årsrapport.

Den Nationella samordningen mot prostitution och människohandel (NSPM), som är en del av Jämställdhetsmyndigheten, har just släppt sin årsrapport. Den visar att myndigheterna under 2024 upptäckte fler personer som är utsatta. Årsrapporten visar också att digital sexuell exploatering blir allt vanligare, liksom att arbetskraftsexploateringen fortsätter att öka.

– Vi måste säkerställa att alla som utsätts får rätt stöd och att förövarna ställs till svars. Många som blivit utnyttjade för tvångsarbete efterfrågar juridiskt stöd, kompensation och hjälp att kräva in utebliven lön. Det kräver både bättre lagstiftning och ökad kunskap hos dem som möter dessa brottsoffer, säger Lise Tamm, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande. 

NSPM rekommenderar bland annat att en utredning ska se över den nuvarande människohandelslagstiftningen, att man ser över möjligheten till regionala resurscentrum mot alla former av våld, och att man utvecklar ett stöd för personer utsatta i prostitution och människohandel som är likvärdigt i hela landet samt att Polismyndigheten bör få i uppdrag att återredovisa sitt arbete mot prostitution och människohandel.

Många från fattiga områden i Thailand

Av de 430 personer som myndigheterna kunde identifiera under 2024 som var utsatta för prostitution och människohandel var 255 vuxna kvinnor, 152 var vuxna män, 15 var flickor och sju personer var pojkar, och en person hade okänt kön. Under året upptäcktes fler personer som hade exploaterats för tvångsarbete eller under ”uppenbart orimliga villkor”, än personer som exploaterades för sexuella ändamål. 

Bland de personer som har identifierats inom sexuell exploatering kommer många från Thailand, Colombia, Nigeria, Ukraina, Rumänien och Uganda, utöver Sverige. Under 2024 kunde flera regioner också se en ökning av kvinnor från Latinamerika. 

Rapporten lyfter också att sexuell exploatering är väldigt omfattande inom thaimassagebranschen, och hänvisar till att polisen bedömer att det förekommer sexuell exploatering på 80 procent av de omkring 2 000 salonger som finns i landet. Många av de drabbade är också utsatta för både prostitution och tvångsarbete, och många är unga kvinnor från fattiga områden i Thailand. 

Exploatering sker ofta via digitala kanaler

Båda formerna av exploatering sker i allt högre utsträckning via digitala kanaler. Sexuell exploatering sker, enligt rapporten, ofta på så kallade eskort- och sugardejtingsidor, eller på appar som Telegram. När den sexuella exploateringen riktas mot barn sker det ofta genom sociala medier eller spel där barn kontaktas av förövare och sedan utsätts för grooming. Enligt rapporten kan utvecklingen av AI också leda till ökade risker:

– För att upptäcka de här brotten krävs ett aktivt uppsökande arbete både digitalt och fysiskt. Vi ser att fler brottsoffer upptäcks, men vi måste bli bättre på att nå de mest utsatta och säkerställa att de får rätt stöd, säger Sofie Kindahl, utredare på den nationella samordningen mot prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.

Arbetet ligger efter 

Årsrapporten visar också att arbetet mot sexuell exploatering av barn, liksom arbetet mot prostitution och människohandel, ligger efter annat arbete mot våld. Exempel på det är att bara en tredjedel av landets kommuner ger medarbetare stöd för arbetet mot dessa former av våld och bara en tiondel av kommunerna har inkluderat dem i sitt brottsförebyggande arbete. 

Den Nationella samordningen mot prostitution och människohandel har under 2024 arbetat för bättre samverkan mellan olika myndigheter vad gäller arbetskraftsexploatering inom bärindustrin. Trots att kunskapen kring problemet med arbetskraftsexploatering ökade dömdes ingen under förra året, och under 2022 och 2023 kom sammanlagt två fällande domar. 

– Att ingen dömdes för människohandel under 2024, trots att över 400 brottsoffer identifierades, pekar på utmaningar i rättskedjan. Från Jämställdhetsmyndighetens sida ser vi ett fortsatt behov av stärkt samverkan och ökad kompetens i hela kedjan från identifiering till rättslig prövning, säger Sofie Kindahl som också pekar på vikten att upptäcka hur barn groomas även av kriminella gäng inom arbetet mot människohandel. 

– Barn och unga som rekryteras och exploateras i kriminella nätverk uppmärksammas allt mer. Trots att barnen groomas eller tvingas till att begå brott kopplas involveringen i kriminella nätverk sällan ihop med människohandel. Flickor och kvinnor i gängkriminella miljöer går ofta under radarn, samtidigt som brottsligheten blir svårare att upptäcka när den flyttar till sociala medier, säger Sofie Kindah.

NSPM

Du kan ladda ner den Nationella samordningen mot prostitution och människohandels årsrapport här. Samordningen är en del av Jämställdhetsmyndigheten och i årsrapporten redovisas det arbete som har gjorts under det gångna året, liksom statistik, analyser och rekommendationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV