Prenumerera

Logga in

Nyheter

Skam kan hindra barn från att få stöd från socialtjänsten

En flicka spelar på sin platta.

Stigma som föräldrar känner kan utgöra hinder för deras barn att få hjälp av socialtjänsten. Dessutom känner många inte till vilken hjälp som finns att få. Det framkommer i en ny studie av socionomen Maria Svensson.

Stigma och skam kan hindra föräldrar från att söka hjälp för sina barn från de olika stödgrupper som finns i många kommuner och som barn kan delta i, utan utredning. Grupperna kan riktas till barn som växer upp i hem där det finns psykisk ohälsa, missbruk eller våld.

Utöver stigma och skam som ofta är kopplat till att söka hjälp via socialtjänsten är det många som inte känner till att dessa stödgrupper existerar. Här kan skola och vård spela en roll. 

– Vi inom socialtjänsten måste bli mycket bättre att informera lärare, skolsköterskor, läkare, fritidspersonal om vilken hjälp som finns att få, säger Maria Svensson. Detta blir särskilt viktigt nu när det nu kommer en ny socialtjänstlag med bestämmelser om att arbeta förebyggande och vara lättillgänglig, säger socionomen Maria Svensson i ett pressmeddelande.

Har identifierat en ”skamskala”

Maria Svensson förklarar att även om kunskapen finns om stödgrupperna är det inte självklart att man söker hjälp:

– Familjeproblem kopplas till stigma och skam och man vill inte ha något att göra med verksamhet som ges i socialtjänstens regi, säger Maria Svensson.

Hon har identifierat en ”skamskala” i sin studie där hon kommer fram till att familjer är mest benägna att söka hjälp för sina barn i form av stödsamtal i samband med en skilsmässa. I den andra änden finns familjer där det förekommer våld inom familjen, de barnen är svårast att nå, vilket kan bero på att våld är straffbart. Även barn i familjer med missbruk är svåra att nå, delvis därför att de berörda barnen ofta inte ser att de kan behöva hjälp förrän de träffar andra barn i liknande situation.

– Insikten om sitt eget behov väcks ibland först när man träffar andra i samma situation. Därför är det så viktigt att aktivt leta upp barn som behöver stödgrupper, säger Maria Svensson som pekar på vikten att sänka trösklarna för stödinsatserna, exempelvis genom att insatsernas lokaler är neutrala och inbjudande.

Avdramatiserad insats

Ett annat sätt att erbjuda hjälp är att först ge stödinsatser för de former av problem där det är enklast att nå barnen – som i en stödgrupp för barn där föräldrarna har skiljts sig. När barn och föräldrar är trygga med den gruppen kan andra stödinsatser erbjudas:

– Man avdramatiserar insatsen när man lägger fokus på barnets vardag och behov och inte på förälderns problem, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV