Prenumerera

Logga in

Nyheter

Transkvinnor riskerar exkludering efter brittisk dom

Marion Calder och Susan Smith från For Women Scotland.

Onsdagens dom i Storbritannien om att definitionen av vem som är en kvinna i landets diskrimineringslag baseras på biologiskt kön har både välkomnats och mötts med bestörtning. Enligt bedömare finns stor risk att transpersoner kommer att exkluderas från könsseparata rum.

Storbritannien högsta domstol slog på onsdagen fast att den juridiska definitionen av vem som är kvinna i Englands, Skottlands och Wales diskrimineringslagstiftning baseras på biologiskt kön. De fem domarna var eniga i sitt beslut. I den 88 sidor långa domen slås fast att den person som har ändrat sitt juridiska kön inte tillhör ”definitionen av en ’kvinna’ under Equality Act 2010”, samt att de riktlinjer som det skotska lokalstyret tidigare har gett är felaktigt. 

– Det enhälliga beslutet av den här domstolen är att termen ”kvinna” och ”kön” i Equality Act 2010 avser en biologisk kvinna och ett biologiskt kön. Men vi avråder ifrån att läsa detta beslut som en triumf för en grupp över en annan i vårt samhälle. Det är det inte, sade domaren Patrick Steward Hodge när han läste upp domen. 

Diskrimineringslagen Equality Act 2010 innehåller flera diskrimineringsgrunder: ålder, funktionshinder, könsbyte, äktenskap och civilt partnerskap, graviditet och mödraskap, ras, religion eller tro, kön och sexuell läggning. Domare Hodge betonade i samband med att domen förkunnades att transpersoner fortsatt åtnjuter skydd i Equality Act mot både direkt och indirekt diskriminering liksom trakasserier. Enligt domen är dock könsbyte och kön ”separata grunder för diskriminering och ojämlikhet”.

”Alla transpersoners säkerhet i fara”

– Vi är förkrossade, och i tårar, säger Jane Fae, chef för organisationen Transactual UK till BBC

– Vad det känns som, för mer eller mindre varje trans- och ickebinär person, i Storbritannien är att ni vill exkludera oss helt och hållet från det brittiska samhället. Så i dag känner vi oss väldigt ensamma.

Hon beskriver också att hur här även kommer att drabba transmän: 

– Man kommer att få se vissa väldigt mustaschprydda, skalliga transmän i kvinnors toaletter om man går den vägen och det är möjligt att transmän kommer att bli dubbelt exkluderade så de inte tillåts vara i kvinnors rum som transmän och inte i transrum som kvinnor – det är väldigt förvirrande, säger Jane Fae.

Det höjs också varnande röster för att domen kommer att äventyra transpersoners säkerhet. Kerrie Meyer som ändrade sitt juridiska kön vid 72 års ålder och som bor i Shetland anser att alla transpersoner skadas:

– Med ett penndrag är nu alla transpersoners säkerhet och välbefinnande i fara, oavsett om man nu anses vara biologiskt manlig eller kvinnlig. 

– Högsta domstolens beslut har skapat allvarliga konsekvenser för alla transpersoner och har inte tagit fasta på de svåra följderna och ohållbara resultaten som kommer att ske, säger Kerri Meyer till BBC.

Könskvotering i Skottland blev startskottet

Bakgrunden till rättsfallet som ledde till onsdagens dom har sitt ursprung i Skottland där organisationen For Women Scotland har drivit ett fall mot skotska ministrar som tidigare har argumenterat att transpersoner som juridiskt har bytt kön har tillgång till samma könsbaserade rättigheter som den vars kön biologiskt är kvinnligt. For Women Scotland har istället drivit det motsatta – att bara kvinnor som är födda som kvinnor har detta skydd i lagen Equality Act 2010.

Fallet handlar om hur diskrimineringslagen Equality Act från 2010 bör tolkas. Det skotska parlamentet 2018 införde en lag kring hur jämställdhet i styrelser inom den offentliga sektorn skulle uppnås med hjälp av kvotering. I kvoteringen till jämställda styrelser inkluderades transkvinnor. Detta motsatte sig For Women Scotland som menade att det skulle påverka vem som har tillträde till könsseparata platser och rum. Transpersoner å andra sidan menade att om de inte inkluderades skulle detta påverka deras skydd mot könsdiskriminering som kvinnor, rapporterar BBC.

När domen presenterades på onsdagen hänvisade domarna just till hur en styrelse ska se ut för att nå upp till målet om en helt jämställd fördelning mellan män och kvinnor.  ”Frågan här är enbart om utnämningen av en transkvinna som juridiskt har ändrat kön räknas som en utnämning av en kvinna och därmed räknas in i målet om att en styrelse” ska utgöras av 50 procents kvinnor. ”I vår bedömning gör det inte det”. 

”Kvinnor har diskriminerats för sina åsikter”

For Women Scotland har drivit fallet för att klargöra vad som avses med de olika diskrimineringsgrunderna och har menat att om juridiskt kön inkluderas i den skyddade kategorin kvinna, så blir Equality Act ”dunkel och ogenomförbar för många kvinnor”. 

När Susan Smith från For Women Scotland fick frågan om denna strid nu är över menade hon att det sannolikt kommer att höjas röster för att ändra Equality Act 2010 för att inkludera transkvinnor som skyddad grupp även i kategorin ”kvinnor”.

– Det får vi vara redo för, och vi kommer också få arbeta hårt för att den politik som har baserats på en felaktig tolkning av lagen raderas ur skolor, sjukhus och så vidare och att kvinnor som har utsatts för diskriminering på grund av sina åsikter och inte har kunnat få tillgång till trygga platser kommer att behöva hjälp i att bestrida det, och det är det vi kommer att arbeta med framåt, säger hon i en intervju med den kommersiella radiostationen LBC

Kan få omfattande konsekvenser 

Flera bedömare menar att även om domen är tydlig så återstår flera frågor för hur den ska appliceras och tolkas i praktiken, och hur mycket skillnad den kommer att göra i vardagen. Innebär den att transkvinnor kommer att förhindras byta om i omklädningsrum för kvinnor? Får transkvinnor inte delta i separistiska verksamheter och rum? 

Enligt den kommission som ska se till att diskrimineringslagen efterlevs, Equality and Human Rights Commission (EHRC), kan det innebära just det. Även inom verksamheter som den brittiska offentliga hälso- och sjukvården NHS. I dagsläget rekommenderar NHS att transpersoner ska mötas utifrån sin könsidentitet, namn och pronomen. Men i och med den nya domen kan det ändras, rapporterar BBC.

Enligt EHRC:s ordförande Kishwer Falkner har domen stora konsekvenser. Hon säger i en intervju med BBC Radio 4 att man inte kommer att acceptera ”otrevliga handlingar” mot transpersoner. 

– Vi försvarar transpersoner lika mycket som vi försvarar någon annan. Så det vill jag göra väldigt klart, säger hon. 

Samtidigt anser hon redan nu att transkvinnor kommer att uteslutas från rum som många anser de har en självklar rätt att använda och säger att en damtoalett inte kommer att få användas av transkvinnor. I dagsläget vårdas transpersoner på avdelningar som överensstämmer med deras könsidentitet snarare än vilket kön de tillskrivits vid födseln. 

– De [NHS] kommer att bli tvungna att ändra det. Nu har de tydlighet. Vi kommer att ha samtal med dem om uppdaterade rekommendationer, säger hon, rapporterar The Guardian

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV