
Cissi Nilsson är entreprenören som byggde en larmapp för att öka tryggheten för kvinnor och flickor, något hon själv hade velat ha efter att hon utsattes för ett våldtäktsförsök som 19-åring. Nu jobbar hon med projektet Run Safe.
– Det handlar om att springa tillsammans för att öka trygghet, skapa gemenskap och uppmuntra fler tjejer till att våga träna utomhus, säger hon till Fempers Nyheter.
Uppsala, Lund, Malmö och Stockholm har besökts av projektet Run Safe som syftar till att få fler kvinnor och tjejer att våga träna utomhus. På tisdag i nästa vecka är det dags för Umeå. Det var när Cissi Nilsson läste en Sifoundersökning som visade att 35 procent av svenskarna har avstått från att träna utomhus av oro för att bli utsatta för brott, och hela 54 procent av kvinnorna, som hon fick idén till Run Safe.
Särskilt stark är oron i åldersgruppen 18–29 där 67 procent har avstått från att träna när det har varit mörkt. Men de kvinnor och tjejer som har kommit till evenemangen har haft ett stort åldersspann.
– Det är väldigt mixat bland de som kommer på eventen. En mamma har kommit med sin tioåriga dotter, och vi har haft kvinnor i 65-årsåldern – kanske har det varit lite fler yngre tjejer i 20-årsåldern, men det är också de som har störst risk att bli utsatta för sexualbrott. Det är ju i åldern 16-24 som man har som störst risk för att bli det, säger Cissi Nilsson.
Vill skapa ett community
Det var inför Tjejmilen på Djurgården förra året som Cissi Nilsson läste undersökningen där det framgick hur många kvinnor som inte vågar träna utomhus. Då tog hennes företag Safety by Cilia fram konceptet ”Ingen ska behöva springa för livet”. Det uppmärksammades av Craft Sportswear som hörde av sig och ville samarbeta – tillsammans tog de då fram initiativet Run Safe. Under vårens gemensamma löpningar har de mötts på Löplabbets butiker. Där diskuterar man det faktum att så många kvinnor och tjejer känner oro för att träna utomhus, därefter springer man fem kilometer i långsam takt, så att alla orkar.
– Vi hoppas kunna skapa ett community så att fler kvinnor vågar springa utomhus, säger Cissi Nilsson.
Den här typen av rädslor brukar ofta mötas av statistik som visar att det är ovanligt med övergrepp utomhus, att kvinnor ofta möter större fara i sina egna hem. Är det här resonemang som du har mött?
– Absolut! Ja, det absolut vanligaste stället är ju att bli våldtagen i sin egen säng, det är därför det finns valmöjligheter i appen, säger Cissi Nilsson och förklarar att när man trycker på larmknappen så startar en ljudinspelning automatiskt och samtidigt larmas de nödkontakter man angivit med sms och samtal. Det finns också både ett tyst och högt larm som alternativ.
– Kvinnor som lever i våldsamma relationer försöker ofta spela in, sedan finns det också fall där kvinnor är under en så extrem kontroll att vår produkt inte fungerar, men för de kvinnor som begränsar sig själva ska den hjälpa en att våga ta en löptur fastän det är kväll. Appen syftar till att man inte ska behöva vara rädd, den ska bara finns där utifall att, säger hon och förklarar att det är därför larmet utformas som smycken som man kan bära med sig hela tiden.
Vad berättar de som är intresserade av appen eller att springa tillsammans?
– Jag får höra sakerhela tiden. Det kan vara alltifrån att tjejer berättar om att de har varit med om liknande saker som jag var med om – jag blev ju drogad, vilket är supervanligt – till att jag träffar kvinnor som berättar om att de har varit med om kompletta övergrepp, säger Cissi Nilsson som förklarar att hon drivs av att bryta den skam som kan uppstå i samband med ett sexuellt övergrepp eller ett försök till övergrepp:
– Det är därför jag tycker det är så viktigt, att jag berättar om vad jag har varit med om, men också att mitt liv har gått vidare och blivit bättre.
En svår kamp att gå vidare
Men det dröjde innan hon kunde gå vidare. För Cissi Nilsson är larmappen Safety by Cilia det hon hade behövt efter det våldtäktsförsök hon själv utsattes för som 19-åring. Hon drogades på en bar och fördes till ett hotell. Hon minns inget av händelsen och är osäker på exakt vad hon utsattes för. Kanske hann inget sexuellt övergrepp ske? Hennes pappa fick under kvällen en dålig magkänsla och ringde dottern gång på gång. När hon inte svarade kunde han på sin telefon se att hennes mobil var på ett hotell. Han körde dit och hittade henne medvetslös efter att ha letat igenom hotellet. Mannen som hade fört bort henne var borta, kanske skrämdes han av att pappan ringde så intensivt.
– Så jag kommer aldrig att få veta om han faktiskt hann göra något. Det var det som var så svårt att acceptera, att inte veta, blandat med en känsla av att jag inte ville veta, säger Cissi Nilsson som i sitt traumatiserade tillstånd inte vågade åka till någon akutmottagning för våldtagna och bli undersökt.
– Jag var för rädd för hur jag skulle reagera, om jag skulle kunna hantera det. Men sedan blev det nästan värre att inte veta, när det var för sent för att kolla upp det. Då fastnade den här ”tänk-om-känslan” i mitt huvud konstant och jag kunde inte tänka på något annat, säger Cissi Nilsson.
– Man försöker bara överleva för stunden, man tänker inte på det långsiktiga, säger hon och berättar att de följande tre åren blev en daglig kamp för att stå ut. Hon beskriver paranoida känslor och panikångestattacker, ett liv som sattes på paus. Men hon började skriva ner saker som hon trodde skulle få henne att känna sig trygg. Listan blev växte och blev allt längre.
– När jag var klar med listan så kände jag någonstans att ”här har jag det”, om jag har allt på den här listan, då kan jag ta tillbaka mitt liv. Och då blev det ju nästan som en besatthet att hitta det här, säger Cissi Nilsson som då inte hade någon tanke på att själv skapa det hon sökte efter.
– Jag tänkte naivt nog att det redan fanns med tanke på att det anmäls 26 våldtäkter varje dag i Sverige. Men insåg ganska fort att ”herregud, det finns inte”. Och när jag tänker tillbaka på den tiden så inser jag att då hade jag ju verkligen kunnat gett upp. Men jag kände inte så alls. För första gången på tre år så kände jag ett sådant jävla driv – att ”jag ska göra allt i min makt för att skapa det här”.
Bolagsbygget blev terapi
På det följde ett intensivt arbete, hon skissade ner sitt koncept, lyckades få möte med investerare. Och fick nej. Istället började hon läsa in kurser som behövdes för att utveckla konceptet själv. Under ett år tentade hon av hårdvaruutveckling, produktutveckling, appdesign och juridik. Sedan byggde hon ihop appen själv, utformade en affärsmodell och marknadsplan och i slutet av 2022 hade hon fått sitt första kapital investerat i projektet.
– Ju mer jag jobbade med Safety by Cilia, desto mer ok började jag känna mig med min ”tänk-om-tanke”, jag hade äntligen ett svar, att om jag vaknar upp imorgon och minns allt, då var mitt svar att det är ”ok” för det här har kommit ut av det. Det var då jag förlikade mig med det, och att bygga bolaget blev min terapi, säger Cissi Nilsson.