
Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår att oskuldskontroller ska kriminaliseras. Det meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) och jämställdhetsminister Nina Larsson (L) under en pressträff på tisdagsförmiddagen. Syftet är att stärka skyddet för den som lever i hederskontext.
Förslaget som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna går ut på att oskuldskontroller ska kriminaliseras och kunna ge upp till ett års fängelse. Även oskuldsintyg och oskuldsingrepp ska kriminaliseras och det ska inte spela någon roll om en kvinna eller flicka har gett sitt samtycke till kontrollen.
Ett oskuldsintyg ska kunna ge böter eller upp till sex månaders fängelse och ett oskuldsingrepp ska kunna ge fängelse i högst ett år.
– Det hedersrelaterade våldet är som vi vet ett mycket allvarligt samhällsproblem, och som inte har någon som helst plats i vårt samhälle, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), i samband med en pressträff på tisdagsförmiddagen.
”Makt och kontroll”
– Hedersnormer begränsar friheten och livschanserna för flickor och kvinnor, men också pojkar och män. Det handlar ofta om makt och kontroll. Och för den som försöker trotsa kontrollen kan följderna bli förödande – i värsta fall dödliga. Genom att kriminalisera dessa allvarliga övergrepp stärker vi på ett mycket konkret sätt skyddet för den personliga integriteten för de flickor och kvinnor som lever i en hederskontext, säger han.
Därför beslutade regeringen i förra veckan om en lagrådsremiss med förslag att kriminalisera oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp. Gunnar Strömmer betonar att regeringen under de senaste åren har vidtagit flera åtgärder i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Bland annat ska en utredare presentera förslag på exempelvis straffskärpningar för sådana brott i mitten av maj.
”Måste upphöra”
Oskuldskontroller kan ske såväl i Sverige som utomlands, kontrollerna och ingreppen har inga medicinska syften utan beskrivs som en av flera metoder som används för att kontrollera kvinnors och flickors sexualitet i en hederskontext.
– En kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet är en grundläggande mänsklig rättighet. Att kränka den är oacceptabelt och det är därför oerhört viktigt att skyddet av dessa rättigheter nu stärks. Oskuldskontroller och oskuldsingrepp måste upphöra, säger jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson (L).
Förslaget inkluderar också att det ska bli straffbart att inte avslöja tvångs- eller barnäktenskap, och föreslås träda i kraft den 1 december i år.