Prenumerera

Logga in

Nyheter

Transkvinnor utestängs från engelsk damfotboll

En fotboll i förgrunden, inne på en arena.

Från den 1 juni i år kommer transkvinnor inte längre att få spela i engelsk damfotboll. Det meddelar det engelska fotbollsförbundet FA på torsdagen. Beslutet baseras på högsta domstolens dom i mitten av april, som kan komma att prövas i Europadomstolen.

FA meddelar på sin hemsida på torsdagen att dess nuvarande regelverk, som tillåter transpersoner att delta i engelsk damfotboll, nu ändras. Förbundet skriver att dess roll är att göra fotbollen tillgänglig för så många människor som möjligt, men att högsta domstolens beslut den 16 april innebär att regelverket kommer att ändras. 

Från och med den 1 juni exkluderas transkvinnor från engelsk damfotboll. Det skotska fotbollsförbundet har också tagit samma beslut, och meddelade i april att transkvinnor inte kommer att få spela damfotboll från och med nästa säsong.

30 registrerade spelare berörs 

Enligt FA rör förbudet omkring 30 registrerade fotbollsspelare inom damfotbollen, och dessa spelar på en gräsrotsnivå. ”Vi förstår att det här kommer att bli svårt för människor som helt enkelt villl spela i den sport de älskar, i det genus de identifierar sig med, och vi kommer att kontakta de registrerade transkvinnor som i nuläget spelar för att förklara förändringarna, och hur de kan fortsätta att vara involverade i sporten”, skriver FA på sin hemsida. 

Det var den 16 april som den brittiska högsta domstolen meddelade sitt domslut i fallet mellan For Women Scotland och den skotska regeringen – i det kom man enhälligt fram till att ”kvinna” och ”kön” i Englands, Skottlands och Wales diskrimineringslagstiftning Equality Act 2010 avser en biologisk kvinna och ett biologiskt kön. 

Vill driva fallet i Europadomstolen

Enligt den kommission som ska se till att diskrimineringslagen efterlevs, Equality and Human Rights Commission (EHRC), kommer det här innebära att de etablissemang som erbjuder könsseparata toaletter, omklädningsrum eller avdelningar, måste exkludera transpersoner. Det vill säga att en transkvinna måste hänvisas till en manstoalett och en transman till en kvinnotoalett. Däremot kan ett etablissemang välja att göra tidigare könsseparata rum könsneutrala. 

Tidigare i veckan meddelade också den första domaren som öppen transperson i Storbritannien att hon kommer att stämma den brittiska regeringen i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Victoria McCloud slutade som domare förra året, men har meddelat att högsta domstolens beslut och EHRC:s nya riktlinjer innebär att hennes mänskliga rättigheter kränks, och att hon känner sig ”begränsad och segregerad”, skriver BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV